A csipgyártást kulcsfontosságúnak tartja Peking a Washingtonnal való rivalizálás szempontjából. A kínai gyártók részvényei az elmúlt évben elveszítették az értékük több mint egyharmadát, miután a befektetők már túlértékeltnek tartották a vállalatokat. Bár az értékeltség továbbra is magas, ismét tömegével jelentek meg a vevők a parketten. Ennek a Reuters szerint részben a múlt héten elfogadott amerikai csiptörvény, részben Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnökének tajvani útja az oka, utóbbi ugyanis felkorbácsolta a nacionalista érzelmeket. 
Bár az amerikai csiptörvény tovább korlátozná a fejlett amerikai technológiák használatát Kínában, miközben több félvezetőgyártási beruházást ösztönözne az Egyesült Államokban, egyes befektetők jó hírként értelmezik mindezt a helyi kínai szereplők számára. 

„A hazai csipgyártóknak óriási lehetőségeik lesznek az importált termékek kiváltására" 

– mondta a Reutersnek Niu Csun-pao, a Wanji Asset magánalap-kezelő befektetési igazgatója, hozzátéve, hogy a helyi szereplők robbanásszerű növekedésre számítanak. 

People walk across a bridge with a ticker board showing stock prices in the financial district of Shanghai on February 22, 2022.
HECTOR RETAMAL / AFP
Fotó: Hector Retamal / AFP

A Guorong Securities egy jegyzetében szintén azt írta, hogy az amerikai csiptörvény „ösztönözni fogja a kínai félvezetőipar fejlődését".
A kínai félvezetőindex, a CSIH30184 pénteken 6,8 százalékkal négyhavi csúcsra emelkedett, ezzel a heti nyeresége 14,2 százalékra nőtt, ami a legjobb teljesítmény 2020 közepe óta. A Shenzhen China Micro Semicon részvényei a sanghaji kereskedés első napján 82 százalékkal emelkedtek, ellentétben a közelmúltbeli gyengébb tőzsdei debütálásokkal. A kínai csipgyártó óriás Semiconductor Manufacturing International Corp 7,1 százalékot ugrott Hongkongban és 4,4 százalékot Sanghajban, az SSE STAR Chip Index 8,3 százalékot emelkedett. 

a csih index árfolyama


A kínai csipgyártók részvényei azonban továbbra is túlértékeltek a szektortársaikhoz képest, 

ráadásul egy olyan időszakban vagyunk, amikor a globális gazdasági kilátása fenyegeti a csipkeresletet. Az iparág a koronavírus-járvány csúcspontján ellátási problémáktól szenvedett, most viszont a gyenge kereslettől, mivel az és a recessziós félelmek csökkentik az autóktól a mobiltelefonokig mindenben használt csipek megrendeléseit. A félvezetői ágazat átlagosan 57-es P/E rátán forog, ezzel továbbra is a kínai legdrágább szektorának számít.