Jól indították a napot, s a délután érkező újabb vételi lendületnek köszönhetően jelentős emelkedéssel is zártak az európai részvényindexek hétfőn. Párizsban, Milánóban és Frankfurtban is 2 százalék feletti erősödést nyugtázhattak a befektetők.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

A kedvező hangulat a BUX-ot sem kerülte el, az első számú magyar részvénykosár 1,75 százalékkal, 41 624 pontig került feljebb. A parketten 11 milliárd értékben cseréltek gazdát a hazai papírok.

A nemzetközi szinten is jónak mondható teljesítmény döntő részben az OTP-nek köszönhető. A bankpapír 4,9 százalékos ralival húzta magával a piacot, és végül kéthetes csúcson, 9060 forinton fejezte be a kereskedést.

A Richter piacán is a vevők domináltak, a gyógyszergyártó kurzusa 0,8 százalékos emelkedést követően 7780 forinton állapodott meg. A Mol árfolyama kisebb hullámzás után múlt pénteki záróárán, 2650 forinton fejezte be a napot. A negyedik blue chip, a Magyar Telekom kurzusa viszont 0,6 százalékot ereszkedett, és 313 forintról várhatja a holnapi folytatást.

A reggeli céláremelés hírére nagyot ralizó Masterplast 6 százalékos pluszt könyvelhetett el hétfőn.

A forint lendülete a nap vége felé megtorpant, a piaczárásig 0,2 százalékot veszített az euróval szemben. Az európai közös pénzt 397,2 forinton jegyezték a tőzsdezáráskor.