Emelkedéssel indították a hétfői kereskedést az amerikai tőzsdék, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 0,6 százalékkal került feljebb a piacnyitás első perceiben, a Dow Jones index pedig 0,4 százalékkal emelkedik.

OTP
Fotó:  Kallus György / VG

Megőrizték lendületüket délután az európai tőzsdék is, a vezető nyugati részvényindexek fél négy körül jellemzően másfél százalékos emelkedést tudhattak maguk mögött. A legjobban teljesítő frankfurti DAX és a milánói FTSE MIB 1,8 százalékkal erősödött, de Londonban és Párizsban is 1,4 százalékos plusznak örülhetnek a befektetők.

A jó hangulat mérsékeltebben, de tetten érhető a pesti tőzsdén is. A BUX az OTP hathatós segítségével 0,9 százalékkal került feljebb, megközelítve a 41 300 pontot.

Az első számú bankpapír piacára 14 óra után érkeztek meg a vevők, az OTP kurzusa 3,6 százalékkal 8946 forintig lőtt ki, ezzel látótávolságba került a fontos 9000 forintos szint is, ahol augusztus végén tartózkodott legutóbb az árfolyam.

Segíti a BUX emelkedését a Richter is, a gyógyszergyártó papírjai 0,8 százalékkal 7785 forintig kapaszkodtak fel.

A Magyar Telekom minimális, 0,2 százalékos csökkenést követően 315 forintnál jár, a negyedik blue chip, a Mol viszont 0,8 százalékos veszteséggel igencsak alulteljesítő.

 

A legjobban teljesítő indextag, a Masterplast árfolyama közel 6 százalékos ralinál jár, a befektetőket szemmel láthatóan meggyőzte a Dr. Kalliwoda Research reggel kiadott rendkívüli céláremelése.

A forint számára is kedvezően indult a hét a devizapiacon. Az euró jegyzése 0,1 százalékkal 396,2 forintra csökkent, a dollárhoz képest pedig 0,8 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz. A zöldhasú egységéért 391,7 forintot kértek délután fél négykor.