Péntek délután a széles piacot leképező S&P 500 index 1,73 százalékos mínuszba zuhant, míg a technológiai fokuszú Nasdaq Composite ennél is meredekebb lejtőre került, és 1,75 százalékot esett. De a klasszikus Dow Jones is lejjebb adta 1,53 százalékkal, és 30 ezer pont alá került.

A három vezető tengerentúli index  a negyedik egymást követő esési napot zárhatja pénteken.

Az amerikai kincstári hozamok tovább emelkedtek, mivel a befektetők további politikai szigorításra készültek. A 10 éves amerikai államkötvény hozama 3,714 százalékra emelkedett az egy nappal korábbi 3,705 százalékról, a kétéves kincstárjegyek hozama 4,117 százalék körül mozog.

A trader works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the opening bell on August 5, 2022 at Wall Street in New York City. - Stock markets slid Friday as a much stronger-than-expected US jobs report raised the prospect that the Federal Reserve will maintain its aggressive monetary policy to combat inflation. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

 Az amerikai hangulatot péntek délután az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, Liz Truss által bemutatott adócsökkentések felhőzték. A tengerentúlon a londoni csomagot a Reaganomicshoz hasonlították, ám most közel 10 százalékos az A befektetők attól tartanak, hogy az agresszív ösztönzés súlyosbítja az Egyesült Királyság inflációs problémáit, ami arra kényszeríti a Bank of Englandet, hogy erőteljesebb politikai álláspontot képviseljen. 

Köddé vált a koherens brit gazdaságpolitikába vetett bizalom ezekben az inflációtól terhes időkben.

Jól jelzi a piac véleményét, hogy a brit 10 éves államkötvény hozama 3,762 százalékra emelkedett, ami 11 éve a legmagasabb érték. Az adócsökkentés bejelentése előtt 3,502 százalék volt a hozam. A font 37 éves mélypontra zuhant, a hitelfelvételi költségek pedig meredeken megugrottak az Egyesült Királyságban.

Reaganomics:  amikor 

Ronald Reagan amerikai elnök 1981-ben hivatalba lépett, csökkentette a társasági és a személyi jövedelemadót,

és lehetővé tette a cégeknek, hogy szinte azonnal leírhassák az eszközberuházásaik értékcsökkenését. Az amerikai konzervatívok szemében Reagan gazdasági hőssé vált. Ám az 1980-as évek gazdasági boomjának másik oldala a meredek kamatemelkedés volt. A 10 éves amerikai állampapírok reálkamata – amely az 1970-es években 2 százalék alatt maradt, s egy átmeneti időre még a negatív tartományt is elérte – hirtelen 7 százalékra ugrott 1982-ben.