A Spotify hivatalosan is hozzáadta a hangoskönyveket a szolgáltatásához – derül ki a vállalat közleményéből.

Spotify And Heardle Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / Getty Images

Az amerikai Spotify-felhasználók a mai naptól kezdve hangoskönyvet vásárolhatnak és hallgathatnak: a digitális művek iránt érdeklődők megtalálhatják azokat a keresőben és a könyvtárban. A zenékhez és a podcastekhez hasonlóan működnek az ajánlások is.

Az induláskor a vállalat szerint a könyvtár több mint 300 ezer címet tartalmaz.

Egy hangoskönyvet kiválasztva a lejátszás gombon egy zár ikon jelenik meg, amely azt jelzi, hogy meg kell vásárolni a művet, amit egy külön honlapon lehet megtenni. A megvett könyvek automatikusan megjelennek a könyvtárban, és offline is hallgathatók lesznek. A podcastokhoz hasonlóan a hangoskönyvekhez is van sebességszabályozás, így azokat a kívánt tempóban lehet hallgatni.

A 2006-ban alapított Spotify kezdetben csak a zenei streamingre koncentrált, majd 2015-ben bevezette a podcasteket, és a második negyedéves eredményjelentése szerint mára több mint 4,4 millió podcastot kínál. A mostani lépésre mintegy két éve készül a vállalat, legutóbb tavaly novemberben felvásárolta a hangoskönyvet forgalmazó Findaway nevű céget.

A streamingszolgáltató azért döntött a hangoskönyvek bevezetése mellett, mert azok jelentős méretű kiaknázatlan piacot kínálnak a cég közleménye szerint. A vállalat úgy véli, hogy a szegmens évről évre mintegy 20 százalékkal növekszik, annak ellenére, hogy a jelenlegi könyvpiac mindössze 6-7 százalékát teszi ki.

A lépéssel a Spotify közvetlen versenytársa lesz az olyan vállalatoknak mint az Apple, a Google, a Rakuten és az Amazon tulajdonában lévő Audible.

Ahogy arról portálunk beszámolt, a streamingszolgáltató június végén 188 millió előfizetővel zárt, ami felülmúlta a 187 milliós előrejelzést. Az összes felhasználó száma – amelybe a nem fizetők is beletartoznak – szintén rácáfolt a várakozásokra, és 433 millióra emelkedett. Mindezt annak ellenére érte el, hogy az orosz piacról való kivonulással 600 ezer előfizetőt vesztett.