A Volkswagen 911 millió Porsche-részvény kibocsátására készül, a konszern felügyelőbizottsága vasárnap ül össze a tőzsdei bevezetés utolsó részleteinek megvitatására a Reuterst tájékoztató belső vállalati források szerint. 

Germany - 2013 Essen Motor Show Presentation of the new TechArt Porsche 911 Turbo Coupe at the 2013 Essen Motor Show in Germany, November 29th, 2013. (Photo by Gerlach Delissen/Corbis via Getty Images)
Fotó: Gerlach Delissen – Corbis / Getty Images

A márka leghíresebb modelljének tiszteletére a Volkswagen 911 millió Porsche AG-részvény kibocsátását tervezi.

A papírok 455,5 millió elsőbbségi és ugyanennyi törzsrészvényre oszlanak. A tőzsdére csak az előbbieket vezetik be. A jegyzési sávra vonatkozó részleteket valószínűleg a hét végi találkozó után jelentik be – értesült a Reuters. A Porsche SE, a Volkswagen legnagyobb részvényese viszont már elkötelezte magát, hogy megvásárolja a törzsrészvények 25 százalékát plusz egy papírt, 7,5 százalékos felárral az elsőbbségiekhez képest.
 

Milliárdosok állnak sorba a Porsche részvényeiért

A piacoknak az utóbbi időben tapasztalt erőteljes ingadozása ellenére tőzsdére vinné a Porsche AG sportkocsigyártót a Volkswagen. Európa egyik legnagyobb IPO-ja várható.

Több forrás szerint a potenciális befektetők számára rendezett roadshow-k pénteken fejeződnek be, így a felső vezetők a hét végén még egyeztethetnek, mielőtt a jövő hét elején megindítják a jegyzési folyamatot. A hírügynökséget tájékoztató informátorok szerint hétfőn teszik közzé a tőzsdei prospektust, a kibocsátás hivatalos bejelentését, amely után az intézményi és magánbefektetők megkezdhetik a részvények jegyzését. A Porsche piaci tőkeértéke valószínűleg 70 és 80 milliárd euró között lesz, a kibocsátási árfolyam függvényében. A HSBC pénzintézet legfrissebb heti elemzésében ennél sokkal alacsonyabbra, 44,5–56,9 milliárdra becsülte a vállalat tőkeértékét.

A Volkswagen és a Porsche elzárkózott a hírügynökségi értesülés kommentálásától.