Az egyre növekvő recessziós aggodalmak és a romló vállalati eredménykilátások ellenére alapvetően továbbra is optimisták az elemzők az amerikai blue chip részvényekkel kapcsolatban. Az S&P 500 indexet alkotó mintegy félezer nagy kapitalizációjú tengerentúli papírra érvényben lévő, mintegy 10 600 elemzői ajánlás 55,6 százaléka vétel, és mindössze 5,7 százaléka eladói jelzés.

Kaufbeuren,,Germany,-,April,19,,2021:,Alphabet,Inc.,Company,Logo, KAUFBEUREN, GERMANY - APRIL 19, 2021: Alphabet Inc. company logo on a website with blurry stock market developments in the background, seen on a computer screen through a magnifying glass. KAUFBEUREN, GERMANY - APRIL 19, 2021: Alphabet Inc. company logo on a website with blurry stock market developments in the background, seen on a computer screen through a magnifying glass.
Fotó: Shutterstock

A FactSet pénzügyi adatszolgáltató statisztikája szerint ez még az örök optimista brókerekhez képest is kiemelkedő, az elmúlt öt évben ugyanis átlagosan 53,6 százalékban ajánlották vételre a részvényeket, az eladási javaslatok aránya pedig a mostaninál valamivel magasabb, 6 százalék volt.

A gazdasági realitás persze szépen lassan a szakértői prognózisokban is lecsapódik, a február óta – a háború kitörésének kezdetétől – eltelt bő fél év alatt ugyanis csaknem 2 százalékponttal erodálódott a vásárlásra ösztönző értékelések aránya. A leminősítések ráadásul szinte minden területet érintettek, a tizenegy közül egyedül az ingatlanszektorban javultak – 55-ről 62 százalékra – a vásárlásra ösztönző értékelések.

A legvonzóbbnak az energia-, valamint az ingatlan- és a technológiai szektor tűnik, legalábbis ebben a három ágazatban a legmagasabb – 63, illetve 62 százalék – a vételi ajánlások aránya.

A leginkább kerülendő részvényeket az alapvető szükségleti cikkeket gyártók és a közműcégek között kell keresni, legalábbis a Wall Street konszenzusa szerint. Az előbbi szektorban mindössze 39, az utóbbinál pedig 49 százalék a vételre javasolt papírok aránya. Ezzel párhuzamosan az és az energiaárak megugrásának leginkább kitett két szektorban a legmagasabb az eladásra leminősített részvények súlya, 11, illetve 12 százalék.

Megosztottak a szakértők a pénzügyi és a nyersanyagtermelők részvényit illetően, ezeken a területeken éppen csak többségben vannak a vételt javasló elemzők.

Az S&P 500 szektorindexekre vonatkozó elemzői ajánlások aránya
 

A félezer legjelentősebb amerikai részvényt tartalmazó S&P 500 kosárban mindössze három olyan társaság van jelenleg, amelyet az összes, a céget követő vételre ajánl.

A New York államban működő Signature Bank papírjai másfélszer érhetnek többet jelenlegi áruknál, az egyaránt az egészségiparban érdekelt Steris és a Bio-Rad Laboratories pedig 23, illetve 56 százalékos felértékelődési lehetőséget kínál a konszenzus alapján. 

A tengerentúlon jegyzett legjobb megítélésű részvények között szerepel még a Schlumberger, a MetLife, az EPAM mellett a Google anyacége, az Alphabet is 95 százalék körüli vételi javaslattal.

A brókerek körében „leginkább gyűlölt” két elektromos közműholding, az arizonai székhelyű Pinnacle West Capital és a New Yorkban bejegyzett Consolidated Edison, amelyeken az elemzők egyaránt 63 százaléka szerint érdemes mielőbb túladni. A legkevésbé vonzó kilátású cégek közé tartozik még a tisztítószereket forgalmazó Clorox is, amelyet csak az elemzők 15 százaléka tart érdemesnek a vételre.