Mind a széles piacot leképező S&P 500, mind a klasszikus Dow Jones, mind a technológiai fókuszú Nasdaq 100 határidős jegyzései mínuszba csúsztak hétfőn, az amerikai nyitás előtt. Míg az irányadó amerikai kötvények hozamai friss, többéves csúcsokra ugrottak. 

Bull,And,Bear,Market,Concept,Art.,3d,Render,Illustration.,Stocks
Fotó: Shutterstock

Ehhez képest a tőzsdei harangok startjelére összekapták magukat az indexek. Az S&P 500 közel félszázalékos, míg a Nasdaq Composite több mint 1 százalékos pluszba ugrott. Csak a DIJA nem tért magához.

Az igazi szenzációt azonban a font piaca kínálja.

A brit pénzügyminiszter adócsökkentésre vonatkozó ígérete hétfő hajnalban a ritkán látható flash crash jelenséget eredményezte a font jegyzésében. A hajnali ázsiai kereskedésben egészen 1,0306-ig esett a kurzus. Ezzel a font megdöntötte az 1985-ös mélységi rekordját a dollárral szemben. Innen kapaszkodott vissza a kurzus, miután az RSI indikátor már tetemes túladottságot jelzett. Délután a fontot 1,0776 dolláron jegyezték.  

Hétfő délután a félszázalékos mínuszban, 38 463 pont közelében mozgó BUX index belesimult az általános európai borúlátásba. Az OTP és a Mol 1 százalékot nem elérő mínuszban, míg a Richter és a Magyar Telekom 1 százalékot nem meghaladó pluszban mozgott.

A dollár erősödése és Varga Mihály pénzügyminiszter hét végi recessziós figyelmeztetése után a forint hétfőn délután az euróval szembeni a 408–410-es ellenállási zónát teszteli.