A Twitter 7 millió dollárt fizetett egykori biztonsági főnökének, Peiter Zatkónak, hogy biztosítsa a szakember hallgatását egyik ügyvéde, Alex Spiro szerint, aki erre a tényre a Twitter és Musk közötti pereskedés szeptember 6-i meghallgatásán hivatkozott. Később az ügyet ismerő források is megerősítették, hogy a jogász valóban az egykori biztonsági főnökre utalt.

Fotó: Samuel Corum / AFP

A titoktartási szerződéssel is megerősített kifizetés azonban a kormány felé történő szivárogtatásra nem vonatkozott, így Zatko súlyos vádjai a Twitterrel szemben a hallgatási pénz ellenére is nyilvánosságra kerültek. Az összeget a biztonsági szakember a vállalattól történő távozása miatt kieső fizetése fejében kapta meg.

Musk – aki a technológiai részvények árfolyamának zuhanásával párhuzamosan megbánta a Twitter felvásárlására tett ajánlatát – eredetileg az oldalon található botokra hivatkozva kívánt visszatáncolni a tranzakciótól, ám ezt a közösségi média a bíróság segítségével próbálja megakadályozni. 

Mivel a Tesla-vezér érvei szakértők szerint eléggé gyengék voltak, a Twitter esélyei a győzelemre jónak tűntek.

Zatko állításai – melyek csatolását a per irataihoz az ügyben eljáró bíró engedélyezte – azonban némiképp növelik a milliárdos esélyeit az októberre kitűzött tárgyaláson, amelynek további halasztását a bíró már nem engedélyezte.

A Twitter ügyvédei szerint azonban az egykori alkalmazott információi hiteltelenek, és a férfit a kirúgása miatt érzett sérelmei motiválják. A másik oldal viszont védelmébe vette Zatkót – akit jövő héten a szenátus egyik bizottsága is meghallgat –, mondván, azzal, hogy a pénz ellenére is kiteregette a vállalat szennyesét, bizonyította, hogy nem az anyagi haszon, hanem az igazság motiválja.