Csütörtöktől tovább bővül a lakosság számára elérhető állampapír-kínálat, érkeznek a 11-12 százalékos kamatok – szükség is volt némi vérfrissítésre, mivel az utóbbi hetekben az egy-három éves futamidejű referenciahozamok 11 százalék fölé emelkedtek, a legnépszerűbb lakossági kötvények viszont nem hoznak ekkora megtérülést.

Budapest, 2019. március 15.
Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) épülete a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2019. március 15.Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) épülete a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2019. március 15.Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) épülete a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A régi-új Bónusz Magyar Állampapírt  (BMÁP) csütörtöktől vásárolhatják meg a lakossági megtakarítók, az induló kamat 11,32 százalék, amely a már piacon lévő állampapírok aktuális hozamával összehasonlítva nem a legmagasabb, de mindenképp dobogós. 

A Bónusz hároméves futamidőre szóló kondícióin az utolsó percekben változtatott a kibocsátó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK): a kamatbázist eredetileg a 12 hónapos diszkontkincstárjegyhez (DKJ) kötötték volna, ehelyett – miután egyeztettek a forgalmazókkal – úgy döntöttek, a 3 hónapos DKJ átlaghozamai alapján számítják ki a kamatbázist. A kettő közti különbség kedden 1,38 százalékpont volt, ennyivel magasabb az egyéves DKJ hozama jelenleg a három hónaposénál. 

Az ÁKK tervei szerint a következő egy évben 500 milliárd értékben kibocsátandó BMÁP kamata úgy adódik össze, hogy a kamatmegállapítás napját megelőző négy alkalommal lebonyolított, három hónapos DKJ-aukciók hozamát átlagolják, és az elfogadott mennyiség alapján azt súlyozzák. Ehhez adódik hozzá 1 százalékpont kamatprémium, így 11,32 százalék az induló kamat, ami egy év alatt négy alkalommal változik, és évente négyszer ki is fizetik. 

Az új kamatmegállapítási mód, ha másra nem is, arra mindenképp alkalmas, hogy a DKJ-aukciók nagyobb figyelmet kapjanak. Ezeket heti rendszerességgel tartja az ÁKK, a keddi átlaghozam emelkedett, 11,29 százalék volt, 27 bázisponttal magasabb az előző hetinél. A 20 milliárdos kínálatra 42,3 milliárd forintos ajánlat érkezett, így megemelt mennyiségű, 26,5 milliárd forintos volt az értékesítés. Az aukción részt vevő intézményi befektetők még nem tudhatták, hogy magasabb hozam is elvárható, a jegybanki kamatemelésre csak az aukció után került csak sor.

Háromhavi dkj-hozam és a 3 hónapos bubor alakulása
 

A változó kamatozás és a háromhavi kamatfizetés miatt a reaktivált BMÁP-ot az intézményi befektetők számára is elérhető, a budapesti bankközi kamatlábat (Bubort) követő állampapírokkal érdemes összevetni. Közöttük egy lényeges különbség már most látszik, de egyelőre nem tudni, melyik javára: a BMÁP időben elnyújtottabb képet ad a hozamkörnyezetről a kamatmegállapítás előtti négy hét hozamának átlagolásával. Riválisa viszont egy adott napi kamatláb alapján fizet a rá következő három hónapra: az így kamatozó Magyar Államkötvény 2027/B például az évi négy alkalommal esedékes kamatfordulók előtti harmadik munkanapon érvényes, háromhavi Bubort alkalmazza, ez lesz a kamatláb a következő negyedévre. 

A háromhavi Bubor kamata kedden 12,98 százalék volt, a bankközi kamatok a Magyar Nemzeti Bank vártnál nagyobb mértékű kamatmódosítása függvényében tovább emelkedhetnek, a 2027/B tulajdonosainak az október 19-i Bubor kamatlábat kell majd figyelniük. 

A Buborhoz kötött állampapírokból három sorozat érhető el a másodpiacon, ebből a jövőre lejárót kevésbé éri megvenni, mivel 2019 júniusa előtt bocsátották ki, tehát nem kamatadómentes, a másik kettő – a Magyar Államkötvény 2027/B és 2029/B – után viszont már nem kell adózni. 

135935139 Hook with percent sign on white background. MNB kamatemelés kamatdöntés százalék
Fotó: Archerix / Getty Images

Azok számára is tartogatott meglepetést az ÁKK, akik kevésbé rajonganak a piaci kötvényekért, nem szívesen futnak árfolyamkockázatot, és emiatt a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) mellett tették le a voksukat. 

Egyrészt az eddigi négy- és hatéves lejáratok helyett öt- és hétéves futamidő jön, de az igazi újítás a hibrid kamatozás:

az első kamatperiódusban (amely január 27-ig tart) fix, évi 11,75 százalék kamat jár a befektetőknek, utána pedig a már ismert inflációkövető üzemmódba vált a két új PMÁP , mindig az előző évi átlagos a kamatbázis, s erre rakódik rá 0,75 százalék, illetve 1,5 százalék prémium. 

2021-ben az éves infláció 5,1 százalék volt, idén 14 százalék a várakozás, vagyis a már piacon lévő PMÁP-sorozatok (amelyeknek a forgalmazása csütörtökön lezárul) jövőre 14,75 és 15,5 százalék kamatot fizethetnek, és ennyi lehet a két új sorozat jövő évi kamata is. Ezek a kamatok jóval magasabbak lesznek annál, amennyit a már piacon lévő, korábban kibocsátott, fix kamatozású kötvények kínálnak. 

Két számjegyű hozamot most tíz államkötvény biztosít azoknak, akik most megveszik és lejáratig megtartják őket. A hozamaik 10,96 és 12,32 százalék között szóródnak, de csupán hármat érdemes megvenni, ha nem szeretnénk kamatadót fizetni: a 2023/C, a 2026/E és 2026/F lejáratig 11-11,7 százalékos hozamot biztosít.

Egyébként a heti jegyzési adatokon is látszik, hogy a lakosság figyelemmel kíséri a kamatpálya alakulását, s amíg várhatóan nem érnek csúcsra a forintkamatok, a rövidebb futamidejű kötvénybefektetéseket preferálja. Erre utal, hogy a múlt héten 28 milliárd forintért vettek kincstári takarékjegyből (egy- és kétéves futamidővel, évi 7 és 7,5 százalék kamattal), 21,6 milliárdért az egyévesből (7 százalék kamatért) és 26 milliárdnyit a PMÁP-papírokból.