Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bővítette lakossági állampapír-portfólióját, így szeptember 29-től a lakosság megvásárolhatja az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), amelynek induló kamata évi 11,32 százalék, valamint a megújított Prémium sorozatokat is, amelyek induló kamata 11,75 százalék. 

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Fotó: Szabó Miklós / MW

Az új BMÁP sorozat 3 éves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű Kamatmértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A korábban közöltekkel ellentétben nem a 12 hónapos, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez köti a kamatbázist. Ennek alapján a 3 éves BMÁP kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok – adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott – számtani átlagával. 

Ehhez adódik a kamatprémium, melynek mértéke 1 százalék. 

A kamatfizetés háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt – az ÁKK várakozása szerint. 

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír is. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról egy forintra változik. A két új PMÁP-sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75 százalék kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, 

azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. 

2016.12.19. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székháza és ügyfélszolgálata Budapesten.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig február végén lesz. A második kamatperiódusra a kamatbázis a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex lesz, a kamatprémium mértéke pedig a 2027-ben lejáró PMÁP után 0,75 százalék, a 2029-ben lejáró PMÁP után 1,5 százalék (a jelenleg elérhető sorozatoknál is ugyanennyi). 

A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható. 

A jövő évtől a Bónusz Magyar Állampapírnál és a Prémium Magyar Állampapíroknál az ÁKK értékesítési korlátot vezet be. Egy forgalmazó egy típusú állampapírsorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára.