Hackerek megtámadták a világ egyik legismertebb és legnagyobb szállodaláncát, az IHG-t – írja az Engadget.

Intercontinental Budapest, Galéria, hotel
Fotó: Intercontinental Budapest, Galéria

A behatolás miatt Észak-Amerikában nem lehet interneten keresztül szállást foglalni, a portál szerint a fennakadás egy zsarolóprogram-támadás eredménye lehet.

Az IHG dolgozik azon, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsa az összes rendszert, és felmérje a támadás hatását – áll a vállalat közleményében. A cég szerint külső szakértőkkel és szabályozó hatóságokkal együttműködve vizsgálja a behatolást.

A világszerte több mint 6 ezer szállodát üzemeltető IHG nem először kerül hackerek a célpontjába, 2017-ben több mint ezer amerikai szállodáját fertőzte meg egy olyan rosszindulatú szoftver, amelynek célja a hitelkártyaadatok ellopása volt. Nemrég pedig a Lockbit zsarolóvírus-banda állította azt, hogy a múlt hónapban adatokat tulajdonított el a cég isztambuli szállodájától.

Világszerte egyre aktívabbak a hackerek

A kibertámadások egyre több problémát okoznak a világ számos cégének. A SonicWall kiberbiztonsági vállalat szerint az év első felében 2,8 milliárd ismert rosszindulatú behatolás történt, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg. 

Ahogy arról portálunk beszámolt, nincsenek biztonságban a brit közlekedési társaságok, tegnap derült ki, hogy az Egyesült Királyságban buszokat üzemeltető Go-Ahead rendszereit támadták meg hackerek, tavaly pedig Northern vasúttársaság került a bűnözők célkeresztjébe. 2020-ban az EasyJettől lopták el mintegy 9 millió ügyfél utazási adatait, míg 2018-ban a British Airways járt hasonló módon.

A tizenévesek alkotta nemzetközi hackercsoport, a Lapsus$ több nagy technológiai vállalathoz is betört az év során, mielőtt áprilisban lecsapott rájuk az FBI: többek között az Ubisoft, a Microsoft, a T-Mobile, az Nvidia és a Samsung rendszereiből tulajdonítottak el adatokat, amelyeket aztán az interneten tettek közzé.

Az év elején pedig a Crypto.com  ellen indult támadás, ennek során 8 millió dollárnyi bitcoint és 15 millió dollárnyi ethereumot loptak el. Szintén ebben a hónapban meghackelték a Nemzetközi Vöröskeresztet is, és több ezer ember adatát tulajdonították el.