Republikánus politikusok figyelmeztették az Apple-t, hogy alapos kongresszusi vizsgálatokra számíthat, ha egy ellentmondásos kínai vállalattól szerzi be az iPhone 14-ek memóriacsipjeit.

A Chinese customer looks at a phone at the official opening
Fotó: SOPA Images

A szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, Marco Rubio és Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős republikánus tagja elmondta, hogy aggodalommal tölti el őket az a riport, amely szerint az Apple beszállítói közé kerülhet a Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC) a nand flash memória területén, amely az adattárolásért felel az okostelefonokon.

Rubio szerint 

az Apple a tűzzel játszik, noha tisztában van az YMTC okozta biztonsági kihívásokkal, így ha tényleg a cégtől vásárolja az alkatrészeket, sosem látott figyelemre számíthat. 

A politikus szerint nem szabad beengedni a kommunista pártnak lekötelezett kínai vállalatokat az amerikai távközlési hálózatokba és amerikaiak millióinak az iPhone-jaira.

Az Apple azonban elmondta, hogy nem használ az YMTC által gyártott alkatrészeket semmilyen termékében, de valóban vizsgálta, hogy a Kínában értékesített iPhone-okba a társaság nand csipjei kerüljenek – írja a Financial Times. A kaliforniai cég azt is elmondta: nem merült fel annak a gondolata, hogy Kínán kívül eladott telefonjaiban használja az YMTC termékeit, és minden ügyféladat, amelyet ezeken a csipeken tárolnak, teljes mértékben titkosítva van.

Még áprilisban arról írt a sajtó, hogy a Fehér Ház és az ország kereskedelmi minisztériuma vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint az YMTC azzal, hogy a Huawei számára ad el csipeket, megsérti az amerikai exportkorlátozásokat. McCaul szerint 

az YMTC kiterjedt kapcsolatokat ápol a Kínai Kommunista Párttal (KKP), és arra is van hitelt érdemlő bizonyíték, hogy megszegi az exportkorlátozásokat a Huawei részére történő eladásokkal, 

ezért nem szabad megengedni, hogy az Apple technológiai transzferrel segítse. Ez ugyanis a kínai cég képességeit erősítené és a KKP céljait segítené.

Egy, az ügyet ismerő személy szerint a szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer is felvetette a kérdést Gina Raimondo kereskedelmi miniszterrel folytatott beszélgetésén.

Júliusban szenátorok kétpárti csoportja kérte a Biden-adminisztrációt, hogy helyezze az YMTC-t feketelistára. A törvényhozók azzal vádolják Pekinget, hogy támogatások segítségével a nemzeti bajnoknak kinevezett céggel uralni kívánja a szektort. Így áron aluli értékesítéssel kiszoríthat másokat a piacról, hasonlóan ahhoz, ahogy Kína például a napelemgyártás feletti uralmat is megszerezte.

A kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint a tárca felülvizsgálja Kínával kapcsolatos politikáját, ami 

különböző jogi, szabályozási és végrehajtási eszközökkel akadályozná meg a fejlett technológiák rossz kezekbe kerülését. 

Az ügyre rálátó több forrás szerint is a törvényhozók az elmúlt hónapokban kérdezték az Apple-t az YMTC-vel kapcsolatos spekulációkról, ám nem kaptak választ. A kaliforniai céggel szembeni kritikákkal párhuzamosan a Biden-kormány igyekszik megnehezíteni, hogy Kína hozzájusson a legújabb technológiákhoz. 

Amerikai hivatalnokok a közelmúltban két amerikai csipgyártóval – az AMD-vel és az Nvidiával – közölték, hogy csak különleges licencek birtokában adhatnak el mesterséges intelligenciával kapcsolatos alkalmazásokhoz használható fejlett processzorokat kínai cégeknek. Júliusban pedig a kongresszuson ment át az amerikai csipgyártókat 52 milliárd dollárral támogató javaslat.