Az Eprolius bérleti díjból származó bevétele az első fél évben 47 százalékkal, 226,4 millió forintra nőtt éves összehasonlításban, miközben teljes értékesítési bevétele 312 millió forintról 277 millióra csökkent – közölte a kiskereskedelmi ingatlanokat hasznosításával foglalkozó társaság.

Eprolius, galéria, ingatlan
Az Eprolius ingatlanportfóliójának az értéke elérte a 9,3 milliárd forintot
Fotó: Eprolius

A cég forgalmára kedvezőtlenül hatottak a felújítások, amelyekre tekintettel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat több bérleti szerződés felmondására kényszerült. Ám eközben a teljes portfólióra vonatkozóan a díjakat az mértékében igazították ki, illetve a hazai fizetőeszköz gyengülése is kedvező hatással volt a forintban kimutatott bevételre, mivel a bérleti díjakat minden esetben euróban fixálják.

Mindezek eredményeként 

a cég adózott nyeresége 28 százalékkal, 96 millió forintra emelkedett. 

Mivel azonban a társaság részvényeinek száma időközben több mint kétmillió papírral, hatmillióra nőtt, az egy részvényre jutó nettó profit (EPS), 19,2 forintról 16-ra esett. 

Az ingatlanportfólió értéke a hozamszámítás módszerével értékelve és a beruházásokra adott előlegeket figyelembe véve elérte a 9,3 milliárd forintot, míg a hitelállomány a tárgyidőszak zárásakor 4,3 milliárdot tett ki, így az ingatlanállomány becsült valós nettó eszközértéke 5 milliárd forint volt.

A menedzsment a folyamatosan zajló felújítások miatt kockázatként tekint az építőipar helyzetére, ami befolyásolja a projektek költségét, lefutási idejét, valamint az új üzlethelyiségek bérbeadását.

További kockázatot jelent a gazdasági környezet, a magas infláció, az elszabaduló energiaárak, illetve az ebből esetlegesen következő vásárlóerő-csökkenés és kiskereskedelmi visszaesés, amely közvetetten kihathat a társaság eredményére.

Az Eprolius részvényeire utoljára szeptember 12-én kötöttek ügyletet, mégpedig 2360 forinton, ami komoly visszaesést jelent a tavaly decemberi tőzsdei bevezetést követő 4500 forint feletti szintről, de még az év végi 2800 forintos kurzushoz mérten is.

Üzletházat nyitott Baján az Eprolius

A Rossmann és a Pepco üzletek nyithatták meg először a kapuikat a vásárlók előtt.