Mario Draghi leköszönő kormánya és az Intel az északkeleti Veneto régióban található Vigasio városát választotta egy új, több milliárd eurós olaszországi csipgyár helyszínéül.

Intel
Fotó: Shutterstock

Az autópálya és vasútvonal mellett fekvő településre azért esett a választás, mert jó az összeköttetése Németországgal és különösen Magdeburg városával, ahol az Intel szintén két gyárat fog építeni.

Az amerikai vállalat olaszországi beruházása része annak a szélesebb körű tervnek, amelyet a cég tavaly jelentett be: a következő évtizedben 80 milliárd eurót fektet a félvezető gyártó kapacitások kiépítésébe az öreg kontinensen.

Az indulásként mintegy 4,5 milliárd eurós beruházás várhatóan idővel bővülni fog és a csipgyártó szerint az olaszországi üzem 1500 munkahelyet teremt közvetlenül, valamint további 3500 munkahelyet közvetve a beszállítók és partnerek körében.

A tervek szerint a létesítmény 2025 és 2027 között kezdi meg a termelést. Az olaszországi üzem a legfejlettebb technológiával állít majd elő szilícium lemezekből lapkákat, huzalozza össze az áramköröket és tokozza be a kész félvezetőket.

A belföldi csipgyártás fellendítése érdekében az Intel mellett Róma tárgyalásokat folytat még a francia–olasz STMicroelectronics vállalattal, a tajvani MEMC és TSMC gyártókkal, valamint az izraeli Tower Semiconductor céggel, amelyet az Intel az év elején vásárolt fel.

A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig, a laptopokig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. A szegmenst jelenleg a tajvani TSMC uralja, viszont az Egyesült Államok, Kína, Japán és számtalan ország igyekszik gyártókapacitásokat kiépíteni a saját területén.