Közélet

Az egész világ reagál Erzsébet királynő halálára, félárbocon az angol lobogó, közleményt adtak ki az új király nevében

III. Károly néven uralkodik az új brit király. Ő lesz a legidősebb ember 73 évesen, aki király lett a brit történelemben.

A Buckingham-palota zászlóját lonodoni idő szerint 18.30-kor eresztették félárbocra, amikor a királynő halálhírét bejelentették, ekkor már több száz ember gyűlt össze a kapuk előtt. Néhányan sírni kezdtek – jelentette a BBC.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 08: A man looks on holding a Union flag umbrella as a rainbow is seen outside of Buckingham Palace on September 08, 2022 in London, England. Buckingham Palace issued a statement earlier today saying that Queen Elizabeth was placed under medical supervision due to concerns about her health.
Fotó:  Samir Hussein / WireImage

A királyi család nevében közleményt adott ki Károly, az új király.

„Szeretett anyám, őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára. Mélységesen gyászoljuk a dédelgetett uralkodót és a nagyon szeretett anyát. Tudom, hogy elvesztését az egész országban, a birodalomban, az Egyesült Királyságban, és szerte a világon számtalan ember fogja érezni. A gyász és a változás időszakában a családomat és engem megvigasztal és támogat, hogy tudjuk, milyen tiszteletben és mély szeretetben részesítették a királynőt.”

Az uniós intézményeknél is félárbocra eresztették a zászlókat.

A combination of pictures created in London on August 17, 2018 shows portraits of Britain's Queen Elizabeth II in every decade of her reign: (top L-R) posing for an official portrait in 1953, during the state opening of parliament in London in 1966, posing for an official portrait in 1972, posing for an official portrait in 1987, (bottom L-R) on a visit to Paris in 1992, speaking during a State Visit to Singapore in 2006, during the state opening of parliament in London in 2013 and during the state opening of parliament in London in 2021. - Queen Elizabeth II, the longest-serving monarch in British history and an icon instantly recognisable to billions of people around the world, has died aged 96, Buckingham Palace said on September 8, 2022. Her eldest son, Charles, 73, succeeds as king immediately, according to centuries of protocol, beginning a new, less certain chapter for the royal family after the queen's record-breaking 70-year reign.
Fotó: AFP

II. Erzsébet királynő halála után a trónt várhatóan elsőszülött fia, Károly herceg örökli majd, bár korábban kampány indult, hogy a korona „ugorjon” egy generációt, és az édesapjánál jóval népszerűbb Vilmos herceg fejére kerüljön. Ez azonban a hivatalos törvények szerint csak akkor történhetne meg, ha Károly herceg önként lemondana róla. Vilmos herceg 1982-es születése óta a második a trónöröklési sorban, ám most, hogy apja a király, ő lett az első. Vilmos herceg nem lesz automatikusan walesi herceg, mivel a cím az uralkodó ajándéka, de most Cornwall hercege, felesége Katalin pedig Cornwall hercegnője. A királynővel ellentétben Vilmos herceg egész életében tudta, hogy egy napon ő lesz a trónörökös. Mögötte áll az utódlási sorban legidősebb gyermeke, a kilencéves György herceg. 

A BBC tudosítója szerint Károly királyban most ellentmondó érzelmek dúlhatnak. Egyrészt a nagy szomorúság, amire nyilatkozatában is hivatkozik, édesanyja elvesztése miatt. Ám ez az a pillanat, amikor végre betölti a sorsát. Ő a brit történelem legrégebbi és legrégebben szolgálatot teljesítő örököse. Ő lesz a legidősebb ember, 73 évesen, aki király lett a brit történelemben.

A III. Károly néven trónra lépő király tudni fogja, hogy nagy kihívás belevágni abba a szerepbe, amelyet II. Erzsébet oly sok éven át sikeresen betöltött. Ám ez nem újdonság számára, hiszen régóta készült rá, még ha nem is beszélt róla, hiszen nem lett volna helyénvaló. Az egyetlen támpont, amit adott ezzel kapcsolatban, hogy teljesen megérti: az uralkodó szerepe nagyon különbözik a walesi hercegétől. A maga módján fog uralkodni, de az alkotmányos monarchia korlátai között – írja a BBC.

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Kilencvenhat éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

A magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált arra a hírre, hogy ma a balmorali kastélyban, családja körében elhunyt II. Erzsébet királynő. 

Liz Truss, a héten kinevezett új miniszterelnök a Downing Streeten szólalt meg. Mind mondta, „mindannyian le vagyunk döbbenve” a királynő halálhíre miatt, ami „hatalmas sokk a nemzet és a világ számára”. A királynő „egy szikla, amelyre a modern Nagy-Britannia épült” – mondta, és hozzátette: „Nagy-Britannia miatta az a nagy ország, amilyennek ma látjuk.”

Azt mondta, hogy a királynő személyes inspirációt jelentett neki és sok britnek is. „Kötelessége iránti odaadása példa mindannyiunk számára” – tette hozzá. „Ma a korona, ahogy több mint ezer éve, új uralkodóra, új államfőre, III. Károly királyra száll át. Isten óvja a királyt” – fezte be rövid beszédét a brit miniszterelnök.

„Gyászoljuk II. Erzsébet királynőt, aki milliók számára volt példakép és inspiráció, többek között itt Németországban is. A második világháború borzalmai után a német–brit megbékélés iránti elkötelezettségét nem felejtjük el. Hiányozni fog, nem utolsósorban a csodálatos humorérzéke miatt” – írta Olaf Scholz német szövetségi kancellár.

A francia köztársasági elnök is üzenetet tett közzé II. Erzsébet királynő halálhírére. Emanuel Macron szerint „őfelsége II. Erzsébet királynő több mint 70 éven keresztül testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét. Úgy emlékszem rá, mint Franciaország barátjára, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott hazájában és évszázadában”.

„Kevesen alakították úgy a globális történelmet, mint őfelsége II. Erzsébet királynő” – mondta az Európai Parlament elnöke Roberta Metsola. Az Európai Parlamentben 1992-ben elhangzott európai egységről szóló szavai a mára is rezonálnak – olvasható a posztban. 

Joe Biden amerikai elnök szeretettel emlékezett meg az 1982-es első találkozásukról és arról, hogy nemrégiben, 2021-ben egy tengerentúli útja során vendégül látta a királynőt. Mint írta, őfelsége II. Erzsébet királynő több volt, mint egy uralkodó. Egy korszakot határozott meg. Az állandó változások világában ő volt a stabil jelenlét, a britek nemzedékei számára a vigasz és a büszkeség forrása, köztük sok olyannak, aki soha nem ismerte volna meg a hazáját nélküle. A II. Erzsébet királynő iránti tartós csodálat egyesítette az embereket az Egyesült Királyságban. Történelemformáló uralkodásának hét évtizede a példátlan emberi fejlődés és az emberi méltóság előrehaladásának korszakáról tanúskodott – áll a Fehér Ház oldalán közzétett levélben.

Britain's Queen Elizabeth II waits to meet with new Conservative Party leader and Britain's Prime Minister-elect at Balmoral Castle in Ballater, Scotland, on September 6, 2022. - Liz Truss on Tuesday officially became Britain's new prime minister, at an audience with head of state Queen Elizabeth II after the resignation of Boris Johnson.
Fotó: Jane Barlow / AFP

„Elbűvölt minket a szellemességével, meghatott minket a kedvességével, és nagylelkűen megosztotta velünk a bölcsességét. Szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal a 9/11 utáni legsötétebb napjainkban, és megrendítően emlékeztetett minket arra, hogy a gyász az ára annak, amit a szeretetért fizetünk” – írta Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Justin Trudeau közleménye szerint „ma nemcsak egy lapot fordítottunk át, hanem közös történelmünk egy fejezetét is lezártuk. Tudom, hogy őfelsége Kanadának és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökre fontos részei maradnak országunk történelmének. Az elkövetkező néhány nap a kanadaiak számára a gyász időszaka lesz, ahogyan a nemzetközösség minden polgára számára is, és nemzeti gyásznappal zárul, amikor is megemlékező istentiszteletet tartanak uralkodónk elhunytának emlékére”.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Kreml Telegram-csatornáján az alábbiakat írta:

„Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban is megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok önöknek e súlyos és pótolhatatlan veszteség idején.”
 

 

Justin Trudeau Lizz Truss meghalt Orbán Viktor Joe Biden Erzsébet királynő Emanuel Macron Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek