Új rekorddal búcsúztatta a nyarat a hazai alapkezelői szektor, melynek összvagyona két és fél százalékos bővülést követően augusztusban először lépte át a 8 ezermilliárd forintot a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb adatai szerint.

Deadline and time is money concept with hourglass, Deadline and time is money concept with hourglass
Fotó: GettyImages

A portfóliómenedzsereknél ezzel már 8177 milliárd forintot fialtatnak a befektetők. A tetemes, bő 200 milliárdos gyarapodás döntő részben a megtakarítóknak köszönhető, akik idén eddig nem látott lendülettel vetették rá magukat a különböző termékekre, összesen 164 milliárd forint friss pénzt lekötve az alapokban. Hasonlóan kiemelkedő értékesítést legutóbb tavaly decemberben regisztrált a szegmens. Az ugyancsak kedvezően alakuló hozamok további, mintegy 37 milliárd forinttal hizlalták a befektetések értékét.

Az újabb mérföldkő elérésében az alacsonyabb kockázatú termékek vitték a vezető szerepet, amelyekre az egyre romló gazdasági kilátások, valamint az emelkedő kamatkörnyezet mellett rendkívül megnőtt a kereslet.

A kötvényalapokban minden korábbinál több pénzt, 127 milliárd forintot, a likvid pénzpiaci alapokban pedig további 42 milliárd forint friss tőkét helyeztek el a befektetők, a két kisebb rizikójúnak tekintett eszközkategória vagyona a kiugró értékesítés következtében erősen megugrott. A parányi méretű pénzpiaci portfóliók összértéke bő másfélszeresére dagadt. A kötvényalapok vagyonát 8 százalékkal dobta meg az előző két hónap együttes beáramlásával megegyező csúcsértékesítés, amely teljes egészében az egy évnél rövidebb lejáratú papírokat tartó alapokba vándorolt. Ez annak tükrében nem is annyira meglepő, hogy a diszkontkincstárjegyekkel már 10 százalék feletti hozam is elérhető.

A kötvényalapok ezzel átvették a legméretesebb kategória címet az ingatlanalapoktól, ahonnan 14 milliárdnyi tőke csorgott el a hónap során, amit éppen csak ellensúlyozni tudtak az emelkedő árfolyamok.

A harmadik helyre szoruló vegyes alapokból másfél milliárd forintot váltottak vissza, és mivel a külső környezet sem kedvezett a hozamoknak, kisebb veszteséggel zárta a hónapot az 1710 milliárd forint felett rendelkező kategória.

A hónap nagy vesztesei a részvényalapok, ahol az ingatlaneszközökhöz hasonlóan 14 milliárd forinttal csökkentették kitettségüket a befektetők, miközben a tőzsdei árfolyamok sem játszottak a kezükre. A terméktípus összvagyona mindezek következtében 3,2 százalékkal zsugorodott.

A hazai befektetési alapok vagyona
 

Felpezsdült viszont az élet az abszolút hozamú alapok piacán, ahová 9 milliárd forintnyi tőke érkezett, amit öt új sorozat elindítása is segített. Az árfolyamok alakulása tovább növelte az eszközkategória értékét, amely így 2,6 százalékkal bővült augusztusban. Az árupiaci termékek vagyona érdemi tőkemozgás nélkül is közel 1 százalékkal nőtt az emelkedő hozamoknak köszönhetően. A legkisebb kategóriát képviselő származtatott és a tőkevédett alapok eszközértéke tovább zsugorodott a hónap során.