Az intézményi befektetők 3,4 milliárd dollárt vontak ki európai részvényekből a szeptember 7-én záródó héten, ezzel az öreg kontinens részvénypiacait az idei első fél évben 8,3 milliárdnyi tőke hagyta el az EPFR Global adatai alapján. A Bank of America és a JPMorgan Chase egyaránt csökkentette az európai részvények legfontosabb indexei, a Stoxx 600 és a Stoxx 50 év végi értékére adott előrejelzését. 

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

A geopolitikai válság átgyűrűzött a gazdaságba, az európai kormányok sorra öntik a milliárdokat a téli gázválság megoldására, a recessziós kilátások miatt az euró 20 éves mélypontokat tör át a dollárral szemben.

Az miatt recesszióra számítunk Európában a következő hónapokban, és véleményünk szerint a részvényárfolyamokban ennek a hatása még nem mutatkozik meg – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Wei Li, a BlackRock globális befektetési stratégiákért felelős vezetője.

A vezető európai részvényindexek az idén 14 százalékkal estek, jóval nagyobb mértékben, mint a globális átlagos mutató MSCI World Index vagy az amerikai benchmarkmutatók. Mindez úgy következett be, hogy a második negyedéves gyorsjelentések még viszonylag jól alakultak, a gyenge euró javította az európai exportőrök nyereségességét. 

A második fél évben azonban bekövetkezhet az „energiaipar Lehman-pillanata”; ha Moszkva teljesen elzárja a gázcsapokat, az szinte biztos, hogy recesszióba taszítja az európai gazdaságokat. 

A visszaesését prognosztizálók száma a Bloomberg felmérései szerint az idén minden hónapban emelkedett, augusztusban elérte a megkérdezettek 60 százalékát. Az árfolyamok visszaesésére számítók kedvenc terepe jelenleg a német részvénypiac, 

egy-három havi távon a DAX 10 százalékos csökkenésére számítanak

 a jelenlegi (13 200 pontos) szintekhez képest. 

 

Keményen shortolják a kötvénypiacot is, amely pedig általában hozammenedéket kínál recessziós időkben. A német Bundokkal szemben felépített shortok csaknem tízéves csúcson vannak. Az EKB múlt csütörtökön történelmi léptekben, 75 bázisponttal emelte irányadó kamatát, és további „komoly” monetáris szigorra tett ígéretet.

A rossz kilátások nyomán beinduló tőkekiáramlás az ETF-piacot sújtotta leginkább, 15 éve nem áramlott ki innen ennyi tőke. 

A Deutsche Bank elemzői szerint a globális részvényalapokba az idén 166 milliárd dollár áramlott be. A helyzet hasonló a 2019 nyarán látotthoz, amikor a befektetők nagyjából 80 milliárdot vontak ki az európai részvényekből, miközben csaknem 200 milliárddal gyarapodott a globális állomány. A nagyhalak közül az kétezer milliárd eurót kezelő Amundi a múlt héten közölte, hogy csökkenti a részvénykitettségét, főleg az európai részvénypiacokon.

A Goldman Sachs (GS) szerint az amerikai bizonytalan, viszont az európai egyenesen ijesztő.

 A befektetési bank számításai szerint azoknak az amerikai cégeknek, amelyek teljes egészében a hazai piacra termelnek, sokkal jobb kilátásai vannak, mint azoknak, amelyeknek a nyeresége az európai piacoktól is függ. A GS így a befektetők figyelmébe ajánlja a hagyományosan magas osztalékot fizető amerikai cégeket, amelyek nemcsak az európai recessziótól védik meg a tőkét, de az amerikai tőzsdeindexek fluktációival szemben is menedéket kínálnak. A GS várakozásai szerint az S&P 500 az idei év végén 4300 pontra emelkedhet, ez 5,7 százalékkal magasabb, mint a pénteki záróár.