A nyár közepére kiderült az ég a hazai alapkezelői szektor felett, júliusban ugyanis 3 százalékkal gyarapodott a hazai befektetési alapok összvagyona. A hónap végén ezzel már összesen 11 188 milliárd forint útját egyengették a portfóliómenedzserek a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A kezelés alatt lévő állomány először lépte át a 11 ezermilliárdos szintet.

A 323 milliárd forintos gyarapodásban a nagyobb szerepet maguk a megtakarítók játszották, akik 184 milliárd forintot bíztak a portfóliómenedzserekre.

Budapest, 2019. november 4.
Egy ügyfél a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) értékesítéséről érdeklődik a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A tőkepiacokra világszerte újult erővel visszatérő vevők az árfolyamokat is jócskán felhajtották, a hónap során az MSCI fejlett piaci indexe csaknem 8 százalékot ralizott, a hazai első számú indexe, a BUX pedig 6,5 százalékos erősödést könyvelhetett el. A devizamozgások az euróban tartott befektetések értékét számottevően növelték, a forint ugyanis közel 2 százalékkal értékelődött le az európai fizetőeszközzel szemben, miközben a dollár is jelentősen erősödött.

A piaci széljárás kedvezőbbre fordultával az árfolyam-emelkedés 94 milliárd forinttal hizlalta a számlaegyenlegeket, a devizapiaci mozgások pedig további 44 milliárd forintot hoztak a konyhára.

A származtatott, valamint a parányi méretű garantált alapok kivételével az összes termékkategória vagyona nőtt, a hónap legnagyobb nyertesei pedig a kötvény-, illetve a részvényalapok voltak.

Előbbiek eszközértéke mintegy 7 százalékkal ugrott meg, köszönhetően annak, hogy a legtöbb friss pénzt – 99 milliárd forintot – ide helyezték a befektetők. Az árfolyammozgások ezt további 12 milliárd forinttal egészítették ki, a kötvényalapokban így az időszak végén minden korábbinál több, összesen 1730 milliárd forintot kezeltek.

A tőzsdei ralinak köszönhetően 4 százalékkal 

új rekordra, 3407 milliárd forintra hízott a részvényalapok eszközértéke is,

 a kategória ezzel immár az egymást követő ötödik hónapban ért új csúcsra. A 68 milliárd forint frissen beérkező tőke mellett a piaci hozamok 57 milliárd forinttal gazdagították a kockázatkedvelő befektetőket.

A kötvényeket és részvényeket is tartó vegyes alapok népszerűsége nagyot csökkent, a júniusi 35 milliárd forint után ezúttal ugyanis mindössze hatmilliárd forint friss forrást tudtak becsatornázni. A piaci áremelkedés viszont itt is jelentősen, 50 milliárd forinttal tolta meg az alapkezelők szekerét, a szegmens vagyona ezzel 3 százalékkal szökött feljebb.

 

A második legtöbb befektetést kezelő ingatlanalapoknál március óta először zártak negatív, hatmilliárd forintos nettó értékesítéssel, a tőkekivonást azonban az eszközárak emelkedése, és különösen a kedvezően alakuló devizapiaci hullámzás ellensúlyozni tudta, így szerény mértékű bővülést regisztrált ez a kategória is. A legkisebb kategóriák közé tartozó pénzpiaci alapok az emelkedő kamatkörnyezetben 22 milliárd forintot gyűjtöttek be, ennek hatására a terméktípus vagyona 40 százalékkal ugrott meg.

A jegybankéhoz hasonló mértékű bővülést mutatott ki júliusra a Bamosz is. A hazai alapkezelő szövetség saját módszertana alapján összeállított statisztikája szerint 2,9 százalékkal 7976 milliárd forintra hízott a hazai alapok eszközértéke, ezzel rekordvagyonnal fordult rá augusztusra a szektor. Európai szinten közel sem ennyire derűs a kép, a Refinitiv Lipper legfrissebb adatai szerint a hónap során 42 milliárd eurót váltottak vissza befektetési alapjaikból az európai megtakarítók, főként a részvénypiacról kivonulva.