Izgalmasan alakul a péntek a forint piacán. Az előjelek kedvezőtlen mozgásokat vetítettek előre, a befektetői hangulat is inkább borús, kockázatkerülő. A magyar fizetőeszköz árfolyama mégis az erősödés jeleit mutatja, az eurót a reggeli órákban 409 forint felett jegyezték, most a 407,6-es szint alá bukott a kereskedés. 

 

Ebben valószínűsíthetően szerepe lehetett annak, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta, a jegybank                

olyan környezetet szeretne kialakítani, ahol pozitív lesz a reálkamat.

Az is forinterősítő üzenetként értelmezhető a piac számára, hogy bár gondolkodnak a kamatemelési sorozat megállításán, de kitartanak a szigorú kondíciók mellett, ameddig az is magas szinten áll.  

Virág Barnabás MNB-alelnök szintén megemlítette azt, hogy az Európai Unióval folytatott vita az uniós forrásokról a monetáris politikára is hatással van. Egy sikeres megállapodással jókora kockázati tényező szűnne meg, és ezzel a befektetői megítélés is erősen javulhatna. Vasárnap dönthet az Európai Bizottság a Magyarországot elmarasztaló jogállamisági jelentés következményeiről, az esetleges forrásmegvonás mértékéről.

A csütörtöki bankközi devizakereskedésben még negatív pályán mozgott a magyar fizetőeszköz, különösen annak fényében rossz a technikai kép, hogy a hét elején 395 forinton kereskedtek az euróval, de az 50 napos mozgóátlag áttörése a nyár során látott csúcsok felé indította el az euró-forint devizapárt.

10000 forint banknote stacks as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary. forint, pénz, tízezer
Fotó: Jozsef Zoltan Varga / Getty Images

Az Equilor Befektetési Zrt. szakértői csapata szerint azonban 

nem árt az óvatosság,

az európai uniós források körüli bizonytalanság, valamint a földgáz világpiaci árának emelkedése ismét mélyrepülésbe küldheti a forint árfolyamát. A következő ellenállás a devizapárban 410,22 forintnál, ezt követően 416 forintnál látszik. A legközelebbi támasz 405 forintnál található, ez utóbbit vette célba az árfolyam.