Magyarország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának – ezt állítja az EP képviselőinek a strasbourgi plenáris ülésen elfogadott jelentése. Az MTI tudósítása szerint a dokumentumban az áll, hogy a magyar kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete idehaza azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Debate session on founding values of the European Union at EU Parliament, epa10183542 European Parliament representative for Identity and Democracy Group, Tom Vandendriessche, takes part in a debate on Hungary and the founding values of the European Union, at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, epa10183542 European Parliament representative for Identity and Democracy Group, Tom Vandendriessche, takes part in a debate on Hungary and the founding values of the European Union, at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON / MTI

Az EP szerint tétlen az unió

Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé vált 

– olvasható a jelentésben, amely szerint az igazságszolgáltatás állapota és függetlensége, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust.

Megvonnák az EU-s forrásokat

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. 

A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak, valamint a luxembourgi és a strasbourgi bíróságok kapcsolódó ítéleteinek. Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata, valamint alkalmazza szigorúbban a közös rendelkezésekről szóló és a költségvetési rendeletet. A képviselők továbbá azt szorgalmazzák, hogy az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokon és ne a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el.

Fidesz: elképesztő az EP jelentése

A Fidesz közleményben reagált a döntésre, elképesztőnek nevezve, hogy az EP a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. 

Miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja 

– írta a nagyobbik kormánypárt, amely szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik – fogalmaztak –, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz–KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba, és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.