BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EP ismét elítélte Magyarországot, és továbbra sem utalna uniós pénzt

Az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon az Európai Parlamentben (EP) 433 igen, 123 ellenszavazattal, 28 tartózkodás mellett elfogadott, hazánkról szóló jogállamisági jelentés szerint. A Fidesz elképesztőnek tartja a döntést.

Magyarország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának – ezt állítja az EP képviselőinek a strasbourgi plenáris ülésen elfogadott jelentése. Az MTI tudósítása szerint a dokumentumban az áll, hogy a magyar kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete idehaza azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Debate session on founding values of the European Union at EU Parliament, epa10183542 European Parliament representative for Identity and Democracy Group, Tom Vandendriessche, takes part in a debate on Hungary and the founding values of the European Union, at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, epa10183542 European Parliament representative for Identity and Democracy Group, Tom Vandendriessche, takes part in a debate on Hungary and the founding values of the European Union, at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON / MTI

Az EP szerint tétlen az unió

Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé vált 

– olvasható a jelentésben, amely szerint az igazságszolgáltatás állapota és függetlensége, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust.

Megvonnák az EU-s forrásokat

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. 

A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak, valamint a luxembourgi és a strasbourgi bíróságok kapcsolódó ítéleteinek. Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata, valamint alkalmazza szigorúbban a közös rendelkezésekről szóló és a költségvetési rendeletet. A képviselők továbbá azt szorgalmazzák, hogy az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokon és ne a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el.

Fidesz: elképesztő az EP jelentése

A Fidesz közleményben reagált a döntésre, elképesztőnek nevezve, hogy az EP a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. 

Miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja 

– írta a nagyobbik kormánypárt, amely szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik – fogalmaztak –, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz–KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba, és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.