Jövőre 10 százalék feletti üzemiprofit-bővülést vár az SAP – erősítette meg Európa legnagyobb szoftvercége harmadik negyedéves gyorsjelentése keddi közzétételekor. A menedzsment idei évre vonatkozó egész éves előrejelzése ellenben változatlan maradt, csupán a becsült szabad pénzáramot csökkentették 4,5 milliárd euró felettiről, körülbelül 4,5 milliárd euróra.

Software group SAP - annual figures
Fotó: Uwe Anspach / DPA Picture-Alliance via AFP

Az árgus szemmel figyelt működési árrés a harmadik negyedévben kereken 4 százalékponttal elmaradt a tavalyi – amúgy rendkívül magasnak tartott – 30,7 százaléktól, ám némileg meghaladta a 26,5 százalékos piaci konszenzust.

A felhőalapú üzletág növekedése a második negyedévben elért valamivel több mint 34 százalékról közel 38 százalékra gyorsult. A jelenlegi felhőszolgáltatási rendelésállomány is az egy évvel ezelőttihez képest 38 százalékkal, – árfolyamhatásokkal kiigazítva 26 százalékkal – 11,3 milliárd euróra nőtt.

A negyedéves üzemi eredmény tovább csökkent, de csak 1 százalékkal, nagyjából 2,1 milliárd euróra, míg az elemzők 2 milliárdot vártak. Luka Mucic pénzügyi igazgató szerint a negyedik negyedévtől ismét beköszönt a növekedés ezen az ágon is.

Christian Klein vezérigazgató pedig úgy látja, hogy a csoport jó úton halad céljai felé. Optimizmusát mindenekelőtt a felhődivízió lendületéből meríti, amely terv felett teljesít. Különösen a tervezhető forgalom 80 százalékra nőtt aránya biztató.

A harmadik negyedévben a cég teljes bevétele 15 százalékkal, 7,8 milliárd euró fölé nőtt, az elemzői prognózist is lepipálva. 

Ebből közel 3,3 milliárd eurót tett ki a felhőüzletág hozzájárulása, 406 millió eurót a licencek, 3 milliárd eurót pedig a szolgáltatási szektor.

 

A legnagyobb nyereséget termelő licencszegmens viszont tavaly ilyenkor még 657 millió eurós forgalmat hozott, azaz 38 százalékos volt a visszaesés. 

Így az egy részvényre jutó negyedéves nettó nyereség is 36 százalékkal, 1,12 euróra zuhant, az 1,25 eurós átlagos előrejelzést is alulmúlva.

Az SAP 110–130 millió euróra becsüli az átszervezési kiadásokat, amire a vállalat elsősorban az Oroszországból és Fehéroroszországból való kivonulás miatt kényszerül. A keleti leépítés üzemi eredményre gyakorolt negatív hatása 2022-ben viszont várhatóan 350 millió euró helyett csak 300 millió euró lesz, a bevételt pedig 300 millió euró helyett mindössze 250 millió euróval csapolja meg.

Luka Mucic szerint ugyanakkor jogi problémák miatt a teljes kivonulásra Oroszországból – a tervekkel ellentétben – év végéig biztosan nem lesz esedékes, ráadásul még új határidőt sem tudnak kitűzni.

A munkavállalóik elbocsátása azonban már javában tart, 1250 emberükből már 650-et elküldtek, év végére pedig már csak körülbelül 100-an maradnak.

Az SAP részvényei kedden délelőtt Frankfurtban több mint 4 százalékkal 95 euróra fölé drágultak.

Felfedik lapjaikat a technológiai gigászok, beleremeghet a piac

Az idén már sokat szenvedett technológiai szektor óriásai egymás után jelentenek a jövő héten, a befektetők számos kulcskérdésre kaphatnak választ.