További, akár közel 20 százalékos zuhanást vizionál a tengerentúli tőzsdéken Thomas Peterffy magyar származású milliárdos üzletember, aki 3000 pont környékére várja az S&P 500 index alját.

FRANCE-FINANCE-STOCKS-NYSE EURONEXT-WFE Thomas Peterffy, founder and CEO of Interactive Brokers listens a question after addressing the World Federation of Exchanges (WFE) annual meeting in Paris on October 11, 2010. The WFE groups leading financial markets. AFP PHOTO  ERIC PIERMONT (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)
Fotó: Eric Piermont / AFP

Pesszimista prognózisát a részvénypiac számára meglehetősen mostoha piaci környezet elhúzódásával indokolja az Interactive Brokers diszkontbrókercég alapítója és elnöke.

Alapvetően úgy vélem, hogy a kamatszintek továbbra is emelkedni fognak, az pedig nem fog a várt mértékben csökkenni

– mondta a budapesti születésű, 78 éves veterán befektetési szakember a CNBC-nek.

Peterffy várakozása szerint a Fed által meghatározott irányadó kamat és az amerikai infláció egyaránt 4–5 százalék között tetőzhet majd, ez pedig stagfációt – erőteljes áremelkedés mellett lassuló vagy visszaeső gazdasági teljesítményt és magas munkanélküliséget – okozhat a gazdaságban.

Ebben a helyzetben a buy and hold (vedd meg és tartsd) stratégia nem lesz kifizetődő a guru szerint.

„Itt az ideje feltűrni az ingujjakat, és elkezdeni keresni a nagyszerű üzleti kilátásokkal és jó menedzsmenttel rendelkező vállalatokat” – hangsúlyozta Peterffy, aki szerint ez egyáltalán nem ígérkezik egyszerű feladatnak.

A 23,8 milliárd dollárra – 9930 milliárd forintra – becsült vagyonával a Forbes adatai szerint a világ 53. leggazdagabb emberének számító üzletember brókercégén egyelőre nem fogott ki a borúsabb piaci környezet.

Az Interactive Brokers kedden tette közzé harmadik negyedéves jelentését, melyben a tavalyit 43 százalékkal meghaladó, 99 millió dolláros adózott nyereségről és 30 százalékkal megugró, 847 milliós bevételről adott számot, mindkét soron felülmúlva az elemzői várakozásokat.