A Banco Santander harmadik negyedéves nyeresége 2,42 milliárd euróra nőtt, ami meghaladja a 2,19 milliárd eurós várakozást. Emellett a céltartalékok szintje is 24 százalékkal nőtt, de a betétek ennél nagyobb mértékben bővültek.

MADRID, SPAIN - 2022/07/22: A pedestrian walks past the Spanish multinational commercial bank and financial services of Santander branch seen in Spain.
Fotó: Xavi Lopez / Getty Images

Továbbra is kedvezőtlen makrogazdasági környezetre számítunk, de úgy véljük, hogy Európa és Észak-Amerika piacai alkalmazkodnak az évtizedek óta nem tapasztalt inflációhoz

– mondta Ana Botin, a Santander elnöke.

A Santander profitját ugyan növelték a latin-amerikai helyi devizák mozgásai, de ebben a régióban is az emelkedése rányomja bélyegét a trendekre. Összességében a költségek 8,5 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest csoportszinten. A bevételek éves szinten 13 százalékkal 13,51 milliárd euróra nőttek, ami több, mint a 13,15 milliárd eurós elemzői prognózis. A nettó kamatbevétel éves szinten 18,8 százalékkal10,05 milliárd euróra nőtt, ami meghaladta a 9,78 milliárd eurós előrejelzést a feltörekvő és fejlett piacok magasabb kamatainak köszönhetően.