Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) és a tőzsdefelügyelet (SEC) 

párhuzamos vizsgálatot indított a Tesla ellen, a cég Autopilot rendszerének biztonságára és működésére vonatkozó kijelentésekre fókuszálva.

 Az Autopilot a legismertebb fejlett vezetéstámogató rendszerek közé tartozik, s az új Tesla járművek alapfelszereltségéhez tartozik. 

Bár

 a Tesla hivatalosan azt ajánlja, hogy az Autopilotot használó sofőrök is figyeljenek az útra, s folyamatosan tartsák kezüket a kormányon, ám a vállalat nyilvános üzenetei időnként ellentmondanak a használati utasításnak.

 

Amíg a DOJ bűnügyi nyomozást folytat, addig a SEC polgári jogi eljárást indított a befektetők védelmében. Egyelőre, mind az igazságügyi tárca, mind a felügyelet szóvivője hárította a hír kommentálását.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság már tavaly vizsgálta az Autopilottal kapcsolatos baleseteket. Idén nyáron a kaliforniai közlekedésbiztonsági szabályozók

 azzal vádolták meg a Teslát, hogy hamisan reklámozza önvezetőként járműveit. 

A Tesla azzal védekezett, hogy az Autopilottal biztonságosabb vezetni, mint nélküle.

A SEC és a DOJ már 2018-ben is rászállt a Teslára és Elon Muskra, akkor a Twitter bejegyzéseibe kötöttek bele. Az ügyet 20 millió dolláros bírsággal rendezték, s Musk lemondott az elnöki posztról.