A Roche svájci gyógyszeripari óriás harmadik negyedévi bevételei 6 százalékkal, 14,74 milliárd svájci frankra estek (1 svájci frank = 422,2 forint), elmaradva a 15,5 milliárd frank körüli piaci várakozásoktól is.

Roche
Fotó: Shutterstock

Az év első kilenc hónapjában azonban a csoport árbevétele valamelyest meghaladta a 47 milliárd frankot, azaz a bővülés az árfolyamváltozások kiszűrésével 2 százalékos volt, ami megfelelt a várakozásoknak.

A harmadik negyedév gyengébb teljesítményét a cég mindkét üzletágában a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eladások markáns visszaesése okozta.

A gyógyszeripari üzletág bevételei 33,19 milliárd frankon stagnáltak, míg a diagnosztikai üzletág eladásai 6 százalékkal, 13,85 milliárd frankra nőttek. A vállalat nem közölte eredményszámait.

Severin Schwan vezérigazgató szerint továbbra is nagy volt a kereslet a cég szklerózis multiplex, hemofília, izomsorvadás és rák kezelésére szolgáló legújabb gyógyszerei iránt. Hasonlóképpen, a diagnosztikai divízió alaptevékenysége is lendületesen nőtt. 

Mindezért megerősítjük éves kilátásainkat. Különösen örülök egyébként annak is, hogy nagyon sok súlyos szembetegségben szenvedő beteg már hozzájutott új gyógyszerünkhöz, a Vabysmohoz, és már meg is kezdhette a kezelést. 

– tette hozzá.

A Roche egyébként 2022-re változatlan, maximum 3 százalék körüli árbevétel-növekedést vár.

 

Az egy részvényre jutó nyereség a tervek szerint 1–3 százalékkal bővülhet. A Roche-nak szilárd célkitűzése, hogy tovább növeli osztalékát, idén egyébként 9,3 frankot utaltak vissza.

A cég részvényei Zürichben nap közben kissé elmaradtak hétfői, 329,65 frankos záróértéküktől.

Gyógyszergyári capriccio bontakozott ki a tőzsdéken, középpontban a Biogen

Csaknem 40 százalékkal lőttek ki az Alzheimer-kór elleni szert fejlesztő amerikai cég részvényei; ezt a napot nem felejtik el a részvényesek.