Mintha a szél fújta volna el a kedvező befektetői hangulatot a börzéken szerdán, a vezető európai tőzsdeindexek két nap emelkedés után rendre 1-1,5 százalékkal buktak előző napi záróértékük alá. 

stagnált a forint árfolyama Stock markets down chart on grid background. Abstract concept of financial stagnation, recession, crisis, business crash and economic collapse. Downward trend 3d illustration.
Fotó: Shutterstock

A kockázatvállalási hajlandóságot az elmúlt napokban az amerikai jegybank enyhülő monetáris politikájába vetett remények táplálták. A fordulat azonban egyelőre csak akkor jöhet, ha az amerikai nem igazán szaggatja az istrángokat. Ezért a piacok már a pénteki foglalkoztatási jelentést várják. Az ADP munkaerőpiaci szolgáltató szerdán közzétett adatai e tekintetben nem sok jót ígérnek, hiszen azt mutatják, hogy az amerikai magánszektor a vártnál valamivel több, mintegy 208 ezer munkahelyet teremtett szeptemberben.

A BUX is az európai trendet követte, záróértéke 1,3 százalékkal, 39 385 pontra csökkent. A részvénypiac forgalma megközelítette a 7 milliárd forintot.

A blue chipek közül egyedül a Mol tudott erősödni, mégpedig 0,9 százalékkal, 2648 forintra. Az OPEC+ ugyan csupán késő délután közölte, hogy napi kétmillió hordóval csökkenti összesített kitermelési keretét novemberben, ám a hírek már korábban kiszivárogtak, megtámasztva az olajipari részvényeket.

A másik három hazai vezető papír azonban 2 százalék feletti mértékben esett. A Richter kurzusa 2,7 százalékkal, 7590 forintra, míg a Magyar Telekomé 2,3 százalékkal, 293 forintra zuhant.

Az OTP-részvények 2,1 százalékot veszítve, 8078 forinton zártak. A bankpapírral 3,7 milliárd forint értékben kereskedtek.

A hazai deviza is lefelé vette az irányt. Az euróért este 421, a dollárért 427,2 forintot adtak.