Valószínűleg 2008 óta a legrosszabb évet zárják az idén az európai részvénypiacok, és az év végi korrekcióban sem érdemes már bízni, minden bizonnyal elmarad a Mikulás-rali – írták jegyzetükben a Bank of America és a Goldman Sachs stratégái. 

Market Analyze with Digital Monitor focus on tip of finger., Market Analyze with Digital Monitor focus on tip of finger. diagram, tőzsde, esés emelkedés, money, pénz, részvény,
Fotó: Getty Images

Várakozásuk szerint a Stoxx Europe 600 index a jelenlegi szinten tartózkodik 2022 végén is, ezzel pedig mínusz 17-18 százalékos lehet az éves teljesítménye, ami 2008 óta a legrosszabb. A kockázatok várhatóan velünk maradnak az év hátralévő részében, és bár a brit politikai feszültség enyhülhet, a kötvényhozamok tovább emelkedhetnek, ami egyértelműen visszafogja a részvényárfolyamok növekedési kilátásait. 

Az amerikai bankházak közül a Goldman szakértői a legborúlátóbbak az európai részvénypiacra nézve, szerintük további 10 százalékos esés várható a kontinens részvénypiacán.

Mindez nagy pálfordulás a fél évvel ezelőtti várakozásaikhoz képest, amikor stagnálást jeleztek előre, a gyorsuló ütemben emelkedő a jegybanki szigorítások, az ukrajnai háború, valamint az keresztülhúzta a számításaikat. Rossz hír, hogy valószínűleg jövőre is marad a szembeszél, és azokban az európai országokban, ahol tartósan magasan ragad az infláció, ott a kereslet olyan szinten eshet vissza a termékek és szolgáltatások iránt, aminek súlyos következménye lesz a vállalati profitszámokban. Van még tér lefelé a kontinens részvénypiacán, a Stoxx 600 jelenleg ott áll, ahol 2020 novemberében. 

Az euro stoxx 600 index változása
 

A Bank of America stratégái szerint a harmadik negyedéves jelentési szezon egyelőre inkább kellemes meglepetésként értékelhető, de a befektetők láthatóan óvatosak, hiszen a profitszámok kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy látványos emelkedésbe fordítsa a tőzsdeindexeket. A bank stratégája, Milla Savova szerint hiába estek közel 20 százalékkal az idén a kontinens vezető részvényei, a jelenlegi árfolyamok még mindig nem árazzák a megtorpanásával kapcsolatos aggodalmakat. Véleménye szerint 

a vállalati profitok 20 százalékkal csökkenhetnek jövőre. 

Még borúsabban látják a piaci kilátásokat a hedge fund menedzserek, a Financial Timesnak hétfőn az a Boaz Weinstein nyilatkozott, akinek a New York-i székhelyű alapja a legjobban teljesítők közé tartozott 2020-ban, és a legzűrösebb Covid-pánikot is sikeresen vészelték át. 

Szerinte a globális részvénypiacok egy a japán példához hasonló, évtizedeken átívelő medvepiac felé zakatolnak. 

A 4,8 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Saba Master hedge fund vezetője úgy látja, a globális jegybanki szigorítások miatt semmi ok az optimizmusra, jelenleg nincs arra esély, hogy a puha landolással párosuljon. Ha beigazolódik a várakozás, akkor a fejlett részvénypiacok a japán Nikkei 225 index mintázatát követhetik, amely még mindig 30 százalékkal az 1989-es történelmi csúcs alatt tartózkodik.