Súlyos büntetést szabott ki az Egyesült Államok piacfelügyelete (SEC) Kim Kardashianra, mert a híresség nem tüntette fel több Instagram-posztja alatt, hogy fizetett reklámról van szó. Az ügy azt követően derült ki, hogy a hatóság közleményt adott ki a büntetésről. 

The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Arrivals
Fotó: Gotham/Getty Images

 

Ez az ügy is rávilágít arra, hogy még ha hírességek is állnak be egy-egy mögé, például a kriptoüzletekbe, attól az még nem való mindenkinek 

 

– közölte Gary Gensler, a SEC elnöke. 

Kardashian a CNBC értesülései szerint 1,26 millió dollárt, azaz 548 millió forintot fizet, mert az Instagramon reklámozta az EthereumMax kriptovalutát, és az abba való befektetésre buzdított. A híresség elfogadta a bírságot, és mindenben együttműködik a hatóságokkal a vizsgálat során. Egyben vállalta azt is, hogy három évig semmilyen kriptovalutát nem reklámoz. 

Kim Kardashian és Floyd Mayweather segíthetett a kriptocsalóknak

Csoportos per indul a hírességek ellen, akik egy értéktelen kriptozseton árának felverésében segédkeztek.

Az együttműködést Kardashian ügyvédje is megerősítette közleményében, hozzátéve, védence szeretné az ügyet maga mögött tudni, ezért döntött úgy, hogy elfogadja a hatóságok vizsgálatának eredményét és kifizeti a büntetést. 

Kardashian tavaly júniusban tett fel egy első ránézésre ártalmatlan posztot, amelyben arról írt, hogy a barátai ajánlották neki az EthereumMax kriptovalutát. 

Rengeteg követője ugrott be az üzletbe ennek hatására, és sokan meg is égették magukat. 

Több befektető ezt követően pert indított Kardashian, az NBA-ben kosárlabdázó Paul Pierce, valamint a bokszoló Floyd Mayweather ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy a reklámjaikkal az volt a céljuk, hogy mesterségesen gerjesztették az árfolyamot, amely mögött nem volt sok valódi érték, rövid idő után pedig csaknem 100 százalékot veszített az értékéből.  

Öntik a pénzt a befektetők Kim Kardashian fehérneműcégébe

A cég értéke 3,2 millió dollárra emelkedett.

Bár Kardashian a posztja mellett elrejtett egy aprócska, reklámra utaló jelet, ám azt nem közölte, hogy a közzétételért a SEC információi szerint 250 ezer dollárt kapott. Bár az üzlet nem érte meg a hírességnek, a büntetést bőven fedezheti a CNBC szerint 1,8 milliárd dollárra tehető vagyonából.