Kilenc százalékkal, tízéves mélypontra zuhant a Philips részvénykurzusa szerda délelőtt, azt követően, hogy a holland elektronikai vállalat profitfigyelmeztetést adott ki, idén már másodszor.

Storefronts And General Views Of Hamburg
Fotó: Jeremy Moeller / Getty Images

Az eindhoveni székhelyű, fogyasztási cikkeket és orvosi berendezéseket gyártó társaság közlése szerint a harmadik negyedévben az alapanyag-ellátási problémák mellett egy 1,3 milliárd eurós értékleírás is terhelte az eredményét. A tetemes tételt a légzésfunkciókat javító termékeket gyártó amerikai leányvállalat, a Philips Respironics értékéből volt kénytelen leírni.

A cégcsoport mindezek miatt azzal számol, hogy negyedéves profitja 60 százalékkal eshet vissza, az értékesítés 5 százalékos csökkenése mellett.

A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) a szeptember végén zárult három hónapban 210 millió euróra eshetett vissza a tavalyi 512 millió euróról.

A Philips szerint az ellátási hiány a vártnál sokkal nagyobb problémát okozott az elmúlt hónapokban, és 2022 utolsó hónapjaiban továbbra is negatívan érinti majd az eladásokat. A társaság a negyedik negyedéves célszámait is rontotta, és a mostanihoz hasonló, 5 százalékos árbevétel-csökkenést valószínűsít, holott korábban még bővüléssel számolt a vezetőség.

A gyenge teljesítmény átgyűrűzik 2023-ra is, az elemzői konszenzusban szereplő tisztított EBITA legalább 10 százalékkal mérséklődhet

– idézte Marc Hesselink, az ING elemzőjének jegyzetét a Reuters.

A társaság tavaly sokkolta a befektetőit 5,5 millió, alvási apnoe kezelésére szolgáló lélegeztetőgép amiatt elrendelt visszahívásával, hogy a gépekben használt hab mérgezővé válhat.

 

A néhány nap múlva, október közepén távozó vezérigazgató, Frans van Houten szerint az alvásgondozási üzletágban az értékvesztési leírás mértéke „a legjobb becslés”, amelyet az amerikai gyógyszerügyi hivatalnak (FDA) a probléma megoldására tett javaslatai alapján határozott meg a vállalat.

Van Houten a hét végén adja át a vállalat irányítását az újonnan megválasztott vezérigazgatónak, Roy Jakobsnak, miután a Philips augusztusban váratlanul bejelentette a távozását. A cég október 24-én teszi közzé a teljes harmadik negyedéves eredményeit.