Borongósnak bizonyult a szeptember a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) európai piacán is. A költséghatékony és a hagyományos alapoknál rugalmasabb eszközökből múlt hónapban 3,9 milliárd eurót vontak ki a befektetők, a tőzsdei hullámok pedig ennek sokszorosát égették el a megtakarítások értékéből – derül ki a Refinitiv Lipper legfrissebb adataiból.

Failure at stock market
Fotó: Jasmin Merdan / Getty Images

Ezzel az idén második alkalommal áramlott ki tőke az elmúlt években felfutó és a kisbefektetők körében is rendkívüli népszerű eszközosztályból. Júliusban ugyanakkor csupán 400 millió eurót váltottak vissza ezekből a termékekből az európaiak, ráadásul a nyár közepén felpattanó hozamok akkor bőségesen ellensúlyozni tudták a kieső friss megtakarításokat.

A hagyományosan szeszélyes első őszi hónapban viszont 76,5 milliárd euróval esett vissza a befektetések értéke a bezuhanó árfolyamok következtében. A fokozódó recessziós félelmek, az újabb csúcsot meghódító és az azt letörni szándékozó jegybanki szigorítások mellett az ukrajnai háború, valamint a brit kötvénypiaci felfordulás egyaránt növelte a befektetők aggodalmát.

Az európai ETF-szegmens vagyona ezzel 6,3 százalékkal, 1203 milliárd euróra apadt szeptember végére.

Az uralkodó pesszimista hangulat és az emelkedő kamatkörnyezetben tükrében nem meglepő, hogy a legtöbb pénz a kötvény-, valamint a részvényalapokból távozott. Az előbbiekből 2,6 milliárd, az utóbbiból 1,4 milliárd euróval csökkentették kitettségüket az európaiak. Az árupiaci termékekből 200 milliós tételben szabadultak, de még a vegyes ETF-ek is minimális visszaváltást regisztráltak.

Az alternatív és az egyéb típusú ETF-ekbe csepegtettek némi friss pénzt, érdemi tőkebeáramlást ugyanakkor csupán a pénzpiaci termékek értek el, ahová 400 millió eurót helyeztek el a befektetők.

Utóbbi kategória volt az egyedüli, amelynek a vagyona – a méretéhez képest jókora friss befektetések révén – gyarapodott az ősz elején, ráadásul tekintélyes, 13 százalékos mértékben.

Ezzel éles kontrasztban a legnagyobb vagyonnal büszkélkedő részvény-ETF-ek közel 7,5 százalékos veszteséget könyvelhettek el, a meglévő állomány ezzel 850 milliárd euró közelébe esett vissza. A második számú kategória, a bő 300 milliárd eurót felmutató kötvény-ETF-ek eszközértéke három és fél százalékkal apadt, az árupiaci termékeknél pedig ugyancsak közel háromszázalékos a havi mínusz.

Az európai ETF-ek vagyona
 

A szeptemberi piaci turbulenciák a legnagyobb pusztítást a vegyes termékeknél okozták, amelyek összvagyona bő ötödével zuhant, annak ellenére, hogy a befektetői kivonulás ezt a kategóriát elkerülte.

Az ősz eleji megingás dacára az első kilenc hónap során 52 milliárd euró befektetést szívott fel az európai ETF-szektor, az erős idei részvénypiaci ellenszél következtében azonban így is csaknem 10 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el eddig.