Nyomot hagytak a turbulens piaci mozgások a világ legnagyobb vagyonkezelőjének eredményén is a harmadik negyedévben. A BlackRock 16 százalékkal apadó profitról és hasonló mértékben visszaeső bevételről számolt be a csütörtöki piacnyitás előtt.

BlackRock offices in New York City,m MANHATTAN, NEW YORK, UNITED STATES - 2022/05/25: BlackRock offices in New York City. (Photo by Erik McGregor/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Erik McGregor / Getty Images

A globális veszélye, a gyorsan emelkedő kamatkörnyezet és az ukrán válság idén mind a kötvényekre, mind a részvényekre nagy csapást mért, és a befektetőket is meghátrálásra késztette, jócskán visszarántva a BlackRockhoz hasonló pénzügyi vállalatokat.

A legtöbb pénzt a befektetési tanácsadási és adminisztrációs szolgáltatásokért felszámított díjakból szerző vagyonkezelő bevételei 15 százalékkal, 4,31 milliárd dollárra csökkentek éves alapon, elmaradva ezzel a 4,2 milliárdos piaci várakozástól is.

A kezelt 16 százalékkal zsugorodott egy év alatt, és 7,96 ezermilliárd dollárt ért el az időszak végén. Ebben szerepe volt a bikaerős dollárnak is, amely csökkentette a kulcsfontosságú európai és ázsiai piaci befektetések értékét.

A befektetési szolgáltatóhoz ugyan a legutóbbi negyedévben is bőséges, 65 milliárd dollárnyi friss tőke áramlott, a piaci volatilitástól megrémült lakossági ügyfelek ötmilliárd dollárt váltottak vissza.

A szűkülő díjbevételek mellett a New York-i székhelyű társaság nyeresége 1,4 milliárd dollárra apadt az egy évvel korábbi 1,68 milliárdról. Ez 9,25 dollár egy részvényre jutó eredmény (EPS) a tavalyi 10,89 dollárral szemben.

Az egyszeri tételektől tisztított EPS 9,55 dollárra esett vissza 11,34 dollárról, ám még ezzel együtt is jócskán meghaladta a FactSet 7,06 dolláros elemzői konszenzusát.

A BlackRock részvényárfolyama érdemben nem mozdult el a vegyes eredményt hozó jelentés közzététele után a piacnyitás előtti kereskedésben.