A több mint 15 éve elindult, és a fenntartható gazdasági növekedést célzó környezeti-társadalmi-vállalatirányítási (ESG) irányelveket szem előtt tartó befektetési stratégiák most már visszafordíthatatlanul velünk maradnak. 

A green tree zöldellő fa grows növekedés from a man's hand. The concept of pénzügyi financial growth, passive income passzív bevétel, investments befektetés, dividends osztalék
 

Az idáig vezető út is sok buktatóval volt nehezítve, de a jövőkép még távolról sem egyértelmű. Egy olyan rendszer alakult ki, ahol az irányadó globális szereplők kétségtelenül a lehető legjobb szándékkal vágtak bele ebbe az úttörő munkába, ugyanakkor merőben eltérő hangsúlyok szerint igyekeznek válaszokat adni ezekre az égető problémákra.

A tőkepiacok a gyors, meggyőző és egyértelmű megoldásokat keresik a szükségszerűen alkalmazandó ESG-elvek esetében is. Ha ezt nem kapják meg, akkor kalandorok veszik át a terepet, tévutakat alakítanak ki, amelyek egyértelműen a befektetők csalódottságát eredményezik. 

Példaként említhetnénk az egyes patinás befektetési szolgáltatóknál nagyüzemi méretekben alkalmazott zöldre mosási („greenwashing”) technikákat. A fenntarthatóságot célzó kötvények kibocsátói által vállalt ESG-kötelmek meglehetősen szabad értelmezését, vagy éppen az ugyanazon cégre, illetve szektorra vonatkozó, mégis erősen eltérő ESG-minősítések széles tárházát.

 

A fentiek ellenére az egyértelműen kijelenthető, hogy a profitorientált, de józan befektetői igényekre időszerű olyan alternatívákat bemutatni, amelyek a fenntartható növekedést tekintik irányadónak. 

A helyzet nem egyszerű, hiszen a már említett zöldre mosási anomáliák, illetve a fosszilis energiahordozók kiemelkedő teljesítménye miatt jelentős tőkekivonás volt tapasztalható a fenntartható alapokból az idei évben. 

Ugyanakkor a klímaváltozás és az egyre súlyosbodó környezetterhelés hosszú távú negatív hatásai miatt könnyen beláthatjuk, hogy az idő az ESG-alapú befektetéseknek kedvez. Emellett az uniós jogalkotás további ösztönzést adhat a befektetők számára, hogy előnyben részesítsék a transzparensen, fenntartható elvek szerint működő vállalatokat, üzletágakat.

 

A MagNettel kötött üzletet az SPB

A befektetési szolgáltató ügyféköre 500-600 klienssel bővülhet.