Továbbra is csak a négy blue chip papír, azaz az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom részvényei számítanak likvid értékpapírnak a hazai tőkepiacon a harmadik negyedév tőzsdei forgalmi adatai alapján – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői közzétételéből.

Fotó: Kallus György

Likvid értékpapírnak számít az a amelynek a napi átlagos kereskedési forgalma az utolsó naptári negyedévben meghaladja a 100 millió forintot. Ennek a feltételnek – ahogy már az év derekán is – csupán a négy magyar nagypapír felelt meg július eleje és szeptember vége között.

A BÉT likvid értékpapír minősítése azért is fontos a hazai tőzsdei cégeknek, mert a hatályos kormányrendelet alapján a befektetési alapok nagyobb mértékben vásárolhatnak az ilyen részvényekből, az eszközeik 15 százalékát fektethetik egy-egy ilyen papírba.

Ebbe az elitkörbe a blue chipeken kívül az idén az Opus tudott bekerülni, amely legutóbb a január–március közötti időszak kereskedési forgalma alapján, a második negyedévben számított likvid részvénynek. Tavaly – időszakos jelleggel – még a 4iG és a Masterplast dicsekedhetett ugyanezzel. 

Fekete volt a szeptember, tíz százalékkal esett a BUX

Mozgalmas hónapnak bizonyult a Budapesti Értéktőzsde életében a szeptember: három új társaság érkezett középvállalati piacára, az Xtendre. A BUX viszont csaknem 10 százalékkal esett.