A leglátogatottabb szövetségi weboldal lett az amerikai államkincstár platformja a héten. Bár a pénzügyminisztérium megduplázta a szerverek kapacitását, mégis figyelmeztetést adtak ki péntekre: az informatikai rendszer túlterheltsége miatt nem biztos, hogy időben teljesíteni tudják a befektetők megrendeléseit. Márpedig nagyon sok múlik azon, hogy ki mikor jegyez, mert aki október 28-ig megvásárolja a I Bond inflációvédett kötvényt, és megkapja a visszaigazoló e-mailt, fél évig 9,62 százalékos kamatra számíthat, míg a lemaradókat már csak 6,47 százalékossal kecsegteti a kincstár. 

A kötvényvásárlók rohama miatt napok óta szerverleállások borzolják a befektetők kedélyét. 

Az inflációval korrigált I. sorozatú megtakarítási kötvények lusta piaca a legtöbb évben nem ragadja meg a befektetők fantáziáját, ám az idén a kirobbanó reflektorfénybe helyezte ezeket az állampapírokat. 

Október utolsó hetében a kincstár 1,95 milliárd dollár értékben bocsátott ki I Bondot, ami több, mint a 2021-es pénzügyi évben kiadott sorozatok teljes összege.

Robot hand holding lots of dollar notes robot, technology, future, futuristic, business, economy, business, money, dollar, bill, high tech, cyber, cyber technology, data, artificial intelligence, 3D, metal, blue background, studio, science, sci fi, hand, gesture, robotic, tech, illustration, innovation, shiny, chrome, silver, wires, concept, creative
Fotó: Paper Boat Creative / Getty Images

Annál is meglepőbb az I Bondok mostani sikere, mert a szintén inflációvédett és már tavaly ősszel divatba jött TIPS-kötvények az idén kifejezetten gyengén muzsikálnak, alig teljesítenek jobban az átlagos kincstárjegyeknél.  

Vajon mi az I Bond titka ?

Nagyon hasonlít egymásra a Treasury Inflation-protected Securities (TIPS) és az I Bond, amennyiben mindkettőt a fogyasztói árindexet figyelembe véve korrigálják, és mindkettőt szövetségi adókedvezményekkel támogatnak. De amíg a TIPS bármikor eladható a másodlagos piacon, addig az I Bondot legalább egy évig tartaniuk kell a vásárlóknak. Az is fontos különbség, hogy 

a TIPS értéke csökkenhet deflációs hullámvölgyben, míg az I Bond értéke sosem süllyedhet az előző havi érték alá, vagyis az inflációs korrekciókat nem erodálhatja a későbbi defláció.  

A pénteki határidő azért kitüntetett, mert az I Bondok fogyasztói árindexhez kötött kamatlábát hathavonta újraszámítják. A befektetőknek október 28-ig be kell fejezniük a vásárlásokat, és meg kell kapniuk a visszaigazoló e-mailt, hogy 6 hónapig élvezhessék a 9,62 százalékos kamatlábat a TreasuryDirect weboldal I Bond rovata szerint.
 

Amerikai államkötvényhozamok
 

 

Az idén szeptemberig több mint 22,3 milliárd dollár értékű I Bondot vásároltak a platformon. A szenátusban

 szeptemberben elfogadott kétpárti törvényjavaslat fejenként 30 ezer dollárra emelte a vásárlások felső határát

, ha a fogyasztói árindex hat hónapig vagy annál hosszabb időn át 3,5 százalék felett van az előző évhez képest. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint a teljes fogyasztói árindex szeptemberben 8,2 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos hónapjához képest. Az I Bondok kamata most minden kockázatmentes hozamot túlszárnyal.