A dollár erejét a főbb devizákkal szemben mérő index (DXY) húsz éve nem volt ilyen magasan, és akkor is csak egy rövid ideig. Az index idén 16 százalékkal emelkedett a jelenlegi 113-as szintig, de az elmúlt napokban 115 környékén is járt.  

A dollárindex alakulása
 

Mivel a nagyjából 85 százaléka dollárhoz kötötten zajlik, a zöldhasú ilyen fokú erősödése súlyos teher a világnak, és hamarosan Amerikának is. A világ Amerikán kívüli részének okozott fájdalom jól leolvasható a dollár ereje ellen az utóbbi hetekben interveniáló jegybankok sorából (Japán, Egyesült Királyság, Kína, eurózóna, Korea, India), de ha nem akarunk messze menni, akár a forint idei mélyrepüléséből is. 

Back side of a two dollar bill in US paper currency, United States two-dollar bill ($2) is a denomination of U.S. currency. A portrait of Thomas Jefferson the third President of the United States is featured on the front. The reverse features a painting of the Declaration of Independence by John Trumbull.
Fotó: Douglas Sacha / Getty Images

Mit is jelent ez? Azt, hogy a Fed szigorítása erősíti a dollárt, viszont a fent jelzett országok jegybankjai dollárt adnak el (azaz a Feddel szemben lazítanak, hiszen dollárlikviditást pumpálnak a rendszerbe), vagy az Európai Központi Bank esetén az eurózóna-országok állampapírpiaci hozamainak különbségébe avatkozik be a jegybank, gátolva vagy csökkentve a piaci folyamatok romboló hatásait.

Az erős dollár tehát komoly fájdalmat okoz a világ Amerikán kívüli részének,

amit a lakosság és vagyonmérlegromlás formájában fizet meg.

Meglehet, később, de a dollár ereje előbb-utóbb fájdalmat okoz Amerikának is. Visszaveti ugyanis az amerikai növekedést, és deflációs kockázatot jelent. Ezt látva pedig valószínűleg visszavonulót fúj a Fed, és innentől fordított irányba pöröghet majd az önerősító folyamat: ezúttal a dollár gyengülésének irányába.

A múltbeli analógiákat nézve pedig jelentős gyengülés várhat a dollárra.

Egyrészt jelentősen túlértékelt jelenleg, vásárlóerő-paritáson mintegy 15-20 százalékkal (ami a valaha mért második legnagyobb eltérés a modellártól), másrészt a dollár pozicionáltsága is kifeszített: Amerika nemzetközi nettó befektetési pozíciója csaknem 20 ezermilliárd dolláros deficitet mutat, az alábbi grafikonra pillantva mindenki döntse el maga, hogy ez sok vagy kevés.

Az Egyesült Államok nemzetközi befektetési pozíciója
 

Mindenesetre ennyivel több dolláreszközük van a devizakülföldieknek, mint amennyi külföldi eszközt tartanak az amerikaiak. Tehát a világ Amerikán kívüli része rekordösszegű dollárkockázatot tart, és az utóbbi években sokat keresett ezen. A deviza- és a részvénypiacokon is hosszú évekre elnyúló új trendet hozhat, ha megváltozik a szélirány.

 

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.