Szerdán startol a Nasdaqon az Intel autós önvezető egységeket fejlesztő cége, a Mobileye Global. Bár a piac azt várta, hogy a csipgyártó a 18 és 20 dollár közötti sávot célozza meg a tőzsdei bevezetés (IPO) során, végül 21 dollárra árazták a részvényeket, amelyekből 41 millió darabot bocsátottak ki. A cég értéke így nagyjából 17 milliárd dollár, több, mint az a 15,3 milliárd dollár, amelyet 2017-ben fizetettek a Mobileye-akvizíció idején, de messze van attól az 50 milliárd dollártól, amelyről tavaly év végén beszéltek, amikor bemutatták a részvénykibocsátási tervet.

A The Wall Street Journal szerint a piac mostani állapotában minden tőzsdei bevezetés árazása trükkös. Nem véletlen, hogy 

2022 az elmúlt évtizedek leggyengébb esztendeje lehet a részvénykibocsátások tekintetében, hiszen az eddigi IPO-mérleg idén mindössze 7,4 milliárd dollár.

LAS VEGAS, NEVADA - JANUARY 08: A display highlights Mobileye's autonomous driving technology at CES 2020 at the Las Vegas Convention Center on January 8, 2020 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 10 and features about 4,500 exhibitors showing off their latest products and services to more than 170,000 attendees.
Fotó: Mario Tama / Getty Images

Különösen nehéz helyzetben van a technológiai szektor, hiszen a Nasdaq Composite 26 százalékot zuhant egy év alatt, miközben a széles piacot leképező S&P 500 csak 15 százalékot. 

A vezető nélküli autók technológiája iránti kereslet is lanyhult az elmúlt évek felfokozott érdeklődéséhez képest. Miközben egyre élesebb a verseny, a Mobileye olyan vetélytársakkal néz szembe, mint a Waymo (Alphabet) és a Zoox (Amazon).

Az Intel nem a forrásbevonás miatt vezette parkettre a Mobileye részvényeit, inkább a tőzsdei publicitás motiválta, illetve arra számítanak, hogy a részvénypiaci jelenlét további üzleteket vonz. Ezért

nagy engedményeket tettek a kibocsátás során,

jelentősen csökkentették az eladandó részvények számát, s az ügylet 40 százalékát a horgonybefektetőkkel jegyeztették. 

A tőzsdei startot támogathatja az elmúlt napok erős piaca – a Nasdaq két hét alatt több mint 8 százalékot erősödött –, és a árazása sem tekinthető magasnak az eredeti tervekhez képest.