Az alacsony használatra hivatkozva a Google leállítja a fordítószolgáltatását Kínában – írja a CNBC.

Shanghai,,China,,December,-,2018,-,Man,Using,Google,Translate
Fotó: Shutterstock

Ez a Google egyik utolsó termékének megszüntetést jelenti a világ második legnagyobb gazdaságában.

Az alacsony használat miatt véget ér a Google Translate szolgáltatás Kínában – áll a vállalat közleményében. A cégnek feszült a kapcsolata az ázsiai állam kormányával, az amerikai technológiai óriás 2010-ben kivonta a keresőmotorját a távol-keleti országból a szigorú kormányzati internetes cenzúra miatt. Más szolgáltatásait – Google Map, Gmail – gyakorlatilag blokkolja a pekingi kabinet.

Így aztán a Google korlátozottan van jelen Kínában, bár a Pixel okostelefonok egy része az ázsiai országban készül. Azonban a múlt hónapban arról számolt be az amerikai média, hogy a vállalat ezek gyártásának egy részét Vietnamba helyezte át. 2018-ban az amerikai cég még vizsgálta, hogy keresőmotorjával újra megjelenjen a kínai piacon, de végül a politikusok ellenérzései miatt elvetette az ötletet.

Az amerikai vállalkozásokat az USA és Kína közötti geopolitikai feszültségek erősen hátráltatják. Washington továbbra is aggódik amiatt, hogy Peking hozzáférhet érzékeny technológiákhoz az olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia és a félvezetők. Ennek eredményeképp a helyi versenytársak fedik le a kínai internetet.

A távol-keleti óriás online terét a Baidu, az Alibaba és a Tencent uralja.

Utóbbi a videojáték-iparban, a streaming és a közösségi média területén számít jelentős szereplőnek, birtokolja a több száz milliós bázissal büszkélkedő QQ és a WeChat üzenetküldő szolgáltatást. A Tencent Video 124 millió előfizetővel a világ negyedik legnagyobb streamingplatformja.

A 2000-ben alapított Baidu lényegében a kínai Google, amely világ negyedik legnagyobb, egyben a távol-keleti ország legnépszerűbb internetes keresőjét üzemelteti. Van saját böngészője, felhőszolgáltatása és vírusvédelmi szoftvere is.

Tieba néven fórumot, Baike néven online enciklopédiát működtet, amelynek az ázsiai országban több szócikke van, mint a kínai Wikipédiának. Több kínai nagyvárosban robottaxikat üzemeltet, továbbá augusztus végén bemutatta első kvantumszámítógépét is.

Az 1999-ben alapított Alibaba elsősorban az online kiskereskedelemi felületeiről ismert, de a felhőszolgáltatást és streamingplatformot is üzemeltet.

Sofőr nélküli robottaxik róják az utakat Vuhanban

Csungking és Vuhan is engedélyt adott a Baidu nevű techóriásnak, hogy biztonsági vezető nélküli robottaxikat üzemeltessen a két kínai nagyvárosban.