A kínai Google, az elsősorban keresőmotorjáról ismert Baidu Qianshi néven bemutatta első kvantumszámítógépét. A távol-keleti vállalat szerint az eszköz készen áll arra, hogy külső felhasználók számára is elérhetővé tegye – írja a Nikkei Asia.

Baidu Headquarters as Chinese Search Engine Giant Said to Win Hong Kong Bourse Approval for Second Listing
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Baidu közölte, hogy a kvantumszámítógép 10 kvantumbites processzorral rendelkezik. A tech óriás ezzel csatlakozott a kvantumtechnológia gyakorlati alkalmazásában folyó versenyhez.

A kormányok és a vállalatok világszerte évek óta hirdetik a kvantum-számítástechnikában rejlő lehetőségeket, ami a számítógépek feldolgozási sebességét soha nem látott szintre emeli. A terület jelenlegi valós alkalmazásai azonban még mindig nagyon egyszerűek, és viszonylag kevesen tudják kihasználni őket.

Az elmúlt években az Amerikai Egyesült Államok, Kína és az számtalan projekteket finanszírozott a kvantum-számítástechnika területén, hogy előnyre tegyenek szert a szegmensben.

Az IDC piackutató szerint a kormányok és vállalatok 2027 végéig mintegy 16,4 milliárd dollárt fognak befektetni a kvantum-számítástechnikai fejlesztésekbe. Az amerikai technológiai óriás, az IBM közölte, hogy 2025-re tervezi egy több mint 4 ezer kvantumbites processzorral rendelkező kvantumszámítógép kereskedelmi használatra való alkalmassá tételét. Az IBM eddig 127 kvantumbittel rendelkező kvantumprocesszorokat készített.

Eközben a Google egymillió kvantumbittel rendelkező szuperszámítógép kifejlesztését tűzte ki célul az évtized végére.

A 2000-ben alapított Baidu lényegében a kínai Google, a világ negyedik legnagyobb, egyben a távol-keleti ország legnépszerűbb internetes keresőjét üzemelteti. Rendelkezik saját böngészővel, felhőszolgáltatással és vírusvédelmi szoftverrel is. Több kínai nagyvárosban robottaxikat üzemeltet. Tieba néven fórumot, Baike néven online enciklopédiát működtet, amely az ázsiai országban több szócikkel rendelkezik, mint a kínai Wikipédia.