Két évtizedes csúcsra emelkedtek pénteken a lengyel államkötvényhozamok. A Bloomberg beszámolója szerint a tízéves benchmark állampapír hozama azért ugrott ideiglenesen 9 százalék fölé, mert a laza monetáris politika a várakozások szerint biztosan expanzív fiskális intézkedésekkel párosul, ennek alapján nem látszik, hol lehet az inflációs csúcs, az uniós finanszírozással kapcsolatos bizonytalanság pedig szintén elriasztja a befektetők egy részét. 

Stock market crash concept, Trading digital board showing the data on global stock market crash., inflation, infláció,
Fotó: Csino Juicsiro / Getty Images

A lap szerint a néhány héttel ezelőtt lezajlott brit kötvénypiaci turbulenciákhoz nagyon hasonlók a folyamatok, igaz, a lengyeleknél nem a hibás költségvetési intézkedések a felelősek a hozamok emelkedéséért (ezáltal az árfolyamok csökkenéséért), hanem inkább az attól való félelem mozgatja a kötvénypiacot, hogy az ország döntéshozói nem igyekeznek letörni az inflációt, elsősorban annak érdekében, hogy a gazdaságot lendületben tartsák a jövő évi választásig. 

Pénteken felgyorsultak az események, a tízéves hozam 39 bázisponttal ugrott, ezzel a lengyel kötvénypiac globális sereghajtóvá vált, az elmúlt egy hónapban az adósságpapírok piaci értéke sehol máshol nem esett akkora mértékben, mint Lengyelországban, tehát még a brit kötvénypiacnál is szélsőségesebb mozgások tapasztalhatók. Az utóbbi harminc nap alatt a tízéves hozama 2,8 százalékponttal emelkedett. 

A tízéves lengyel államkötvényhozam alakulása
 

A trend október 5-én gyorsult fel, amikor a jegybank meglepetésre változatlan szinten,6,75 százalékon hagyta az alapkamatát. Az időzítés azonban nem jó, a piac szerint a kormány szempontjából most nem elsődleges az letörése, ehelyett a jövő évi választásra fókuszál, fennáll a veszély, hogy elszállhatnak a büdzsé kiadásai. 

A laza költségvetési politika a laza monetáris politikával együtt a legrosszabb kombináció

– mondta Szabó Viktor, az Abrdn londoni portfóliómenedzsere, aki szerint Lengyelország politikai mixe abszolút nem megfelelő a jelenlegi környezethez, rossz a piacoknak, rossz az inflációnak. Nem jobb a helyzet a részvénypiacon sem, a varsói WIG 20 idén 38 százalékkal esett, többet, mint bármely más, a Bloomberg által követett elsődleges részvényindex, miközben a zloty 4 százalékot gyengült az euróval és 17 százalékot a dollárral szemben. 

Beszakadt a zloty, mégse emeltek kamatot a lengyelek

Erős jelzést adott a lengyel jegybank, hogy már jobban aggasztja a gazdaság lelassulása, mint az infláció: az elemzői várakozások ellenére nem emelték tovább a kamatokat.

A lengyel gazdasági adatok komor képet festenek: 17,2 százalékos az infláció, a negatív reálkamat két számjegyű, deficites a költségvetés és a folyó fizetési mérleg is. Egyedüli pozitívum, hogy az államadósság csupán a 50 százalékára rúg.