Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England (BoE) a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében. 

A brit jegybank a rendkívüli intervenciót azzal indokolta, hogy ha a piacok rendellenes működése folytatódik, vagy ha a helyzet még tovább romlik, 

az már érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

A black cab goes past the Bank of England in London on December 16, 2021. - The Bank of England hiked its key interest rate from 0.10 percent to 0.25 percent, as it seeks to combat decade-high inflation despite Omicron concerns.
Fotó: Tolga Akmen / AFP

Egy ilyen helyzetben indokolatlan módon feszesebbé válnának a pénzügyi kondíciók és csökkenne a hitelkiáramlás a reálgazdaságba – fogalmaz szerdai bejelentésében a Bank of England. Az elmúlt napokban új rekordokra zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, mindenekelőtt azért, mert a piaci szereplők aggályosnak tartják a kormány által a múlt héten bejelentett, szinte példátlan mértékű adócsökkentési program finanszírozhatóságát és államadósság-növelő hatását.

A kétéves brit állampapír hozama egy hete még 3,5 százalékon forgott, ami meredek emelkedéssel 4,66 fölé szökött szerdán, majd a BoE intervenciójára gyorsan visszaesett 4 alá, jelenleg 4,2 százalék a kétéves Gilt-hozam. A beavatkozás előtt már nagyon visszaesett a likviditás a kötvények másodpiacán – írta a The Telegraph. 

A leglényegesebb adat azonban nem ismert, a központi bank nem közölt információt arról, hogy mekkora volumenben vett vissza államkötvényeket a befektetőktől. Annyit kommunikáltak, hogy a szükséges mértékben vásárolnak.

Elemzők szerint a kamatkörnyezet globálisan emelkedik, de a brit hozamok sokkal meredekebben tartanak, tartottak felfelé, ami azt tükrözi, hogy a befektetők aggódnak a brit gazdaság állapotával és a kormány adócsökkentési tervével kapcsolatban. 

A kétéves brit kötvényhozam alakulása
 

A BoE részéről nemcsak kötvényvásárlásokra volt szükség, hanem arra is, hogy bejelentsék, későbbre halasztják a mára tervezett, hosszú futamidejű zöldkötvény kibocsátását is. Nagy Britannia adósságkezelője 2053-ban lejáró kötvényeket akart piacra vinni, részben azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felmérjék, milyen hozam mellett képes jelenleg forrást bevonni a piacról az ország. A jegybank csak részben érte el a célját: a kötvénypiac megnyugodott, de a kamatemelési várakozások nem csökkentek, a novemberi ülésen 1,5 százalékpontos emelést várnak az elemzők, az alapkamat pedig 6 százalék fölé nőhet 2023-ban.