Hétszázalékos ralinál járnak hétfő délután a Deutsche Post részvényei. A befektetők azután vetették rá magukat a papírra, hogy a német logisztikai társaság a vártnál jóval nagyobb negyedéves üzemieredmény-bővülésről adott számot, és az egész évre vonatkozólag is pozitív profitfigyelmeztetést adott.

Parcel transport by solar ship
Fotó: Fabian Sommer / DPA Picture-Alliance via AFP

A DHL csomagszállító céget is birtokló postavállalat működési nyeresége (EBIT) a tavalyi 1,77 milliárdról 2,04 milliárd euróra ugrott a szeptemberrel zárult három hónapban, ezzel pedig jócskán felülmúlta az 1,93 milliárdról szóló piaci konszenzust is a hétfőn közzétett előzetes bejelentés szerint.

Az e-kereskedelmi szállítmányok volumene bővült a negyedévben, miután az év első felében a világjárvány okozta bázishatások miatt visszaesés volt tapasztalható, és a tengeri és légi áruszállításban a kapacitáshiányok enyhültek.

Az év első felében a pandémiás bázishatások miatt még visszaesést tapasztalt a vállalat az e-kereskedelmi szállítmányok volumenében, a harmadik negyedévben azonban ismét emelkedő pályára álltak a csomagszállítások.

A Deutsche Post árfolyama
 

A tervezettnél erősebb előzetes időszaki eredmény tükrében a német társaság jelezte, hogy a november 8-án érkező gyorsjelentés közzétételekor feljebb srófolja 2022 egészére vonatkozó profitcélját is.

A Deutsche Post korábban 8 milliárd eurós EBIT-et célzott meg az idei évre, plusz-mínusz 5 százalékos eltéréssel.

A kedvező hírre adott erős befektetői reakció azt jelzi, hogy a társaság jó úton jár, s március óta – azaz bő fél éve – a legnagyobb árfolyam-emelkedéssel zárja a napot. Az első számú német tőzsdeindex, a DAX 1 százalékkal került feljebb délután fél négyig, a Deutsche Post a harmadik legjobban teljesítő német papír a Covestro és a BASF mögött.