A világ leggazdagabb emberének számító Tesla-vezér hétfőn ígéretet tett arra, hogy péntekig lezárja a Twitter felvásárlását – számoltak be róla az ügyet ismerő, nevük elhallgatását kérő személyek a Bloombergnek.

Elon Musk & Twitter
Fotó: Muhammed Selim Korkutata / AFP

és a bankok között (egy hét bankból álló csoportról van szó) folyamatban van a hitelszerződések aláírása, amelyben a pénzintézetek csaknem 13 milliárd dollárnyi adósságfinanszírozást biztosítanak az ügylethez.

A Twitter részvényei megugrottak a hírre, és 53,18 dollárra ugrott az árfolyam, ami így már jelentősen megközelítette Musk 54,20 dolláros felvásárlási árát.

Az akvizíció ezzel a végső fázisába jutott, ami azért is fontos, mert a bíróság október 28-át (pénteket) határozta meg a tranzakció lezárásának határidejeként.

Az ügyben egyelőre sem Elon Musk, sem a Twitter, sem a szintén érintett Morgan Stanley nem kívánt még nyilatkozni.

Kacifántos ügy végére kerülhet pont

Elon Musk, aki híresen aktív felhasználója a Twitternek, hónapokkal ezelőtt jelentette be a közösségi oldal megvásárlását. Majd mégsem akarta megvenni, de végül elküldte az ajánlatot, amit a Twitter vezetése elfogadott. A két fél között pereskedés is kezdődött, Musk próbált időt nyerni, de a végeredmény az lett, hogy a Tesla-vezér megveszi a platformot.

A komédiába forduló akvizíciós saga során a felek számos kártyát kijátszottak. Musk biztonsági résekre és szivárogtatókra hivatkozva próbált elállni az üzlettől, de azzal is érvelt, hogy nem érdemes megvenni a Twittert, ha kirobban a harmadik világháború.

Megenyhült Musk, mégsem kapcsolja le a Starlinket Ukrajnában

A következő 12 hónapban becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.

A bankoknak fáj az elhúzódó akvizíció

Ráadásul a bankok veszítenek is a közösségi oldal felvásárlásán. Ennek oka, hogy a hitelfelvétel átlagos költsége a gyorsuló inflációval, a recessziós félelmekkel és a geopolitikai zavarokkal együtt megugrott, jóval a 11,7 százalékos maximális kamatláb fölé emelkedett, amelyet a bankok Elon Musknak ígértek, emiatt a különbözetért a bankokat terheli a felelősség. A Bloomberg kalkulációi alapján

az érintett pénzintézeteknek nagyjából 500 millió dolláros veszteséget kell elkönyvelniük.

A Twitter teljes vételárát 44 milliárd dollárra teszik. A bankok áprilisban – amikor a kockázatos eszközök iránti befektetői kedv még sokkal élénkebb volt – vállalták az adósságfinanszírozás biztosítását.

 

Felhasználókat veszít a platform

Pénzügyileg ugyan kifizetődő lehet a Twitter eladása, más szempontból azonban nemcsak kedvező folyamatokat láthatunk a madaras közösségi oldalnál. A Reuters által megszerzett belső Twitter-kutatás eredményei alapján a platform küszködik azzal, hogy a legaktívabb felhasználói – akik létfontosságúak az üzlet szempontjából – továbbra is elkötelezettek maradjanak.

Ezek a dokumentum szerint kemény twitterezőknek nevezett felhasználók csupán az összes felhasználó kevesebb mint 10 százalékát teszik ki, azonban az összes tweet 90 százaléka hozzájuk köthető, és a bevétel felét ők termelik ki.

A kemény twitterezők száma a koronavírus-járvány kezdete óta folyamatosan csökken a belső dokumentumok szerint.

Azokat a felhasználókat sorolta ebbe a kategóriába az oldal, akik heti hat vagy hét napon is bejelentkeznek a Twitterre, és hetente legalább három-négy alkalommal tweetel.

Szintén nem sorolható a pozitív trendek közé, hogy a Twitter legaktívabb angol nyelvű felhasználói körében a mögöttünk hagyott két év során az érdeklődési körök is eltolódtak, ami a hirdetők számára kevésbé vonzóvá teheti a platformot.

Főként a hírek, a sport és a szórakozás iránti érdeklődés csökkent e felhasználók körében.

Ezzel szemben jelentősen nőtt az NSFW és a tartalmak iránt érdeklődő kemény twitterezők száma.

A befektetőkre vonatkozó részből kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államokból több hirdetési bevételt szerzett 2021 negyedik negyedévben, mint az összes többi piacról együttvéve. Az Egyesült Államokban a hirdetések döntő többsége az angol nyelvű felhasználókat célozza.

Irán fölé küldené Musk Starlink-műholdjait a Fehér Ház

A Starlink műholdas internetszolgáltatás lehetővé tenné az irániak számára a szabad információáramláshoz való hozzáférést. Az iszlám köztársaságban folyamatosak a tüntetések a 22 éves Mahsa Amini szeptemberi, rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála után, és a műholdas internetszolgáltatás segítségével az irániak elkerülhetnék a rezsim által az internethez és a közösségi médiaplatformokhoz való hozzáférésre vonatkozó korlátozásokat.