Pekingi szivárogtatások szerint a kínai központi bank (People’s Bank of China – PBOC) olcsó hiteleket kínál a pénzügyi cégeknek, hogy az ingatlanfejlesztők által kibocsátott kötvényekből vásároljanak. Ez lehet az eddigi legerősebb politikai támogatás a válság sújtotta szektor számára. Az ingatlanszektor a világ második legnagyobb gazdaságának egynegyedét képviseli.

A kínai központi bank azt reméli, hogy a kötvényvásárlást támogató hitelek javítják a piaci hangulatot a súlyosan eladósodott ingatlanszektorban,

amely válságról válságra támolyog – értesült a Reuters négy olyan embertől, akik ismerik az ügyet, de nincs felhatalmazásuk sajtónyilatkozatot tenni.
Kína az elmúlt hetekben fokozta az ingatlanszektor támogatását, mert sok fejlesztő nem törlesztette adósságait, s tömegesen állnak le az építkezések. Az ország legnagyobb bankjai ezen a héten legalább 162 milliárd dollár hitelt ajánlottak fel a fejlesztőknek.

A Bank of China booth at the China International Import Expo (CIIE) in Shanghai, China, on Monday, Nov. 8, 2021. President Xi Jinping said at the opening of the CIIE on Thursday that China would continue to open up and seek cooperation in international organizations like the United Nations and World Trade Organization. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Reuters forrásai szerint, a PBOC hitelei a refinanszírozási konstrukción keresztül, várhatóan, jóval alacsonyabbak lesznek, mint az irányadó kamatláb, s már a következő hetekben bevezetik az új hiteleket, ami arra ösztönözheti a pénzügyi intézményeket, hogy magánfejlesztők belföldi kötvényeibe fektessenek.

A pontos feltételek, így a kedvezményes kötvényhitelek kamatlába sem ismert.

És a központi bank sem reagált a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos megkeresésre.

A kiszivárgott hírek szerint, 

a PBOC „fehér listát” készít

a jó minőségű és rendszerszinten fontos fejlesztőkről, akik szélesebb körű támogatást kapnának Pekingtől mérlegük javításához.

A hongkongi Hang Seng kontinentális ingatlanok indexe (HSMPI) 1 százalékot ugrott a hírre.

Nem ez volt az első mentőöv a héten. Kisebb eufóriát váltott ki a kínai ingatlanfejlesztési szektorban az a megszellőztetett pekingi információ, hogy az állam a tulajdonában lévő nagybankok közvetítésével 

legkevesebb 38 milliárd dollárnyi jüan friss hitellel

segíti a pénzhiány miatt leálló építkezések befejezését, ami hozzájárulhat a vészesen eladósodott szektor nagyágyúnak konszolidációjához.