A régiós tőzsdéken is jelentős mozgásokat váltott ki az újabb geopolitikai feszültség és a háború eszkalációja körüli bizonytalanság. A Lengyelországban kedd este becsapódó, egyelőre bizonytalan eredetű rakéta nem meglepő módon éppen a lengyel börzén váltotta ki a legnagyobb hullámokat.

Warsaw,,Poland.,`15,February,2021.,Interior,Of,The,Warsaw,Stock
Fotó: Shutterstock

A varsói blue chip index, a WIG 20 1,7 százalékkal zuhant szerda délelőtt, a helyi részvények ezzel öthavi csúcsról fordultak le. A részvénykosár tagjai közül egyedül a videójátékokat fejlesztő CD Projekt kurzusa maradt a pozitív tartományban, miközben a helyi bankpapírok 3 százalékkal zuhantak.

 

A WIG 20 index alakulása
 

Alulteljesítő a magyar piac is a BUX 1 százalék körüli esésével, ami kisebb részben az OTP, nagyobbrészt pedig a Mol vesszőfutásával magyarázható. Az olajcéget negatívan érinti a leállása, mivel a cégcsoportnak jókora előnyt jelent az olcsó orosz kőolaj, amely jelenleg nem csorog Magyarország irányába.

A prágai PX részvénykosár 0,4 százalékkal került lejjebb, a bukaresti tőzsdén viszont nyoma sincs a pániknak, a BET index 1,1 százalékkal tudott erősödni 11 óráig. Az emelkedést a helyi közműcégek és bankrészvények vezetik.

Nyugaton némileg kedvezőbb a kép, bár az ottani befektetők hangulata is romlott valamelyest reggel óta. A londoni börze szerény mértékben erősödik, a párizsi CAC pedig csekély, 0,2 százalékos veszteségnél jár. A német ezzel szemben 0,7 százalékos esést mutat, és közel 1 százalékos mínusznál jár a spanyol börze is.

A régiós devizák egyelőre jó formában vannak. A forint 1 százalékkal, a 406,8-as szintig erősödött vissza az euróval szemben, míg a lengyel zloty 0,7 százalékot javított az európai közös pénzhez képest, a keresztárfolyam így a 4,7-es szint alá került. A cseh korona szerény, 0,1 százalékos erősödést mutat, az eurót 24,3 koronáért váltják a devizapiacon.