A Nintendo részvényei több mint 7 százalékot estek szerdán, miután a japán vállalat közel 10 százalékkal csökkentette a Switch konzol éves értékesítési előrejelzését – írja a Reuters.

Fotó: Jamazaki Juicsi / AFP

A távol-keleti cég kedden jelentette be, hogy 21 millióról 19 millió darabra csökkenti kézikonzoljának eladási előrejelzését a jövő márciusban záruló üzleti évére.

Furukava Suntaro, a japán videójáték-óriás elnöke kifejtette, hogy fokozatos javulást lát a félvezetők és más alkatrészek kínálatában. Az előbbiek terén az ellátási láncok az elmúlt hónapokban kezdtek helyreállni, ami segít a Switch gyártásának fellendítésében, miközben az iparág az év végi ünnepi szezonra készül.

Jelenleg nem tervezzük a Switch-árak emelését, bár a jen leértékelődése a vártnál hosszabb ideje és nagyobb mértékben tart. Figyelemmel kísérjük a helyzetet és alaposan megfontoljuk a kérdést

– mondta Furukava. A cégvezér szerint októbertől kezdve gyors ütemben gyártják a Switchet, így a kilátásaik most egy kicsit jobbak, mint az üzleti év elején.

A júliustól szeptemberig tartó időszakban a Nintendo 3,25 millió darabot adott el a Switch konzolból, elmaradva az egy évvel korábbi 3,83 millió darabtól, de nagyjából megegyezve a rivális PlayStation 5 ugyanebben a negyedévben eladott 3,3 millió darabjával.

 

A szakértők megosztottak a vállalat jövőjével kapcsolatban. Kavaszaki Tomoaki, az IwaiCosmo Securities elemzője szerint a csiphiány enyhülése és az erős szoftverkínálat valószínűleg segíti majd a Nintendo profitjának növekedését. Október végén jelent meg a Bayonetta 3, ebben a hónapban pedig a Pokémon Scarlet és a Pokémon Violet, 2023 januárjában a Fire Emblem Engage, februárban pedig a Kirby’s Return to Dream Land Deluxe érkezik a Nintendo készülékére.

2023 májusában pedig a cég egyik legsikeresebb sorozatának jön a következő része Legend of Zelda: Tears of the Kingdom néven.

Kavaszakival szemben Mark Chadwick független elemző úgy véli, hogy a vállalat elérte a csúcsot a konzoleladásokban, és a Zelda előtti megjelenések nem jelentősek, így a következő hónapokban nem fog nőni a szoftver értékesítések száma.

Kevesebb vér folyik majd az online térben

A videójáték-iparban a növekedés erőteljes lassulása tapasztalható, mivel az emberek a járványvédelmi intézkedések feloldása után kevesebbet játszanak, így nem költenek annyit gamingtermékekre.