Az amerikai tőzsdék és a devizapiac mellett természetesen az árupiacon is érezhető hatásuk volt a keddi háborús fejleményeknek. Az Ukrajnát ért újabb heves orosz rakétacsapások, valamint különösen a Lengyelországban, vagyis a területén becsapódó, két emberéletet követelő rakétabecsapódás hírére jelentősen drágult az olaj világpiaci ára.

WTI olaj
Fotó: Shutterstock

A nap nagy részén még csökkent az energiahordozó jegyzése, a rendkívüli híradások miatt estére azonban megfordult a trend, és az eladók helyett a vevők ették át az irányítást.

Az északi-tengeri típusú nyersolaj, a Brent ára hordónként majdnem négy dollárral ugrott meg este nyolc óra után, villámgyorsan ledolgozva a napközben felhalmozott kisebb veszteséget. A 95,7-es szintről azonban visszafordult a jegyzés, jelenleg 93,4 dolláron áll, valamivel a nap eleji szint alatt.

Az amerikai földrészen irányadó WTI hordónkénti ára 85-ről 88,5 dollárig szaladt fel este nyolc óra után, ahonnan 86,7 dollárig ereszkedett vissza. Ez egy százalékos drágulásnak számít.

A Mol biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását

A egyik szivattyúállomásának működtetéséhez használt áramszolgáltatót is találat ért. A Mol azt közölte, felkészült a helyzetre.