Holtan találtak három amerikai turistát egy mexikóvárosi Airbnb-lakásban, a jelek szerint szén-monoxid-mérgezés végzett velük– közölték a hatóságok.

Mexico City, Mexico
Fotó: John Coletti / Getty Images

A biztonsági őrök, akik egy nő és két férfi holttestét találták meg a lakásban, erős gázszagot éreztek – közölte a városi ügyészség. (Bár ez ellentmondás, mert a  szén-monoxidnak nincs szaga, épp ezért veszélyes.) A holttesteket október 30-án fedezték fel a Santa Fe közelében lévő La Rosita negyedben, egy divatos, felhőkarcolókban is bővelkedő területen.

A tragédiára akkor került sor, amikor egyre-másra arról cikkeznek az amerikai lapok, hogy az idén hihetetlenül megnőtt a Mexikóba látogató és oda is költöző amerikaiak száma, akik főként Mexikóvárosban telepednek le.

Az év első kilenc hónapjában több mint 10 millióan utaztak Mexikóba az északi szomszédból, mintegy 8400-an pedig végleges letelepedési vízumot is kértek.

Bár ez a szám is óriási növekedés a járvány előtti adatokhoz képest, a mexikói hatóságok szerint valójában sokkal több amerikai költözik délre.

A költözési divat a pandémia idején kezdődött, amikor asokan  korlátozások elől vették az irányt a latin-amerikai ország felé. Másoknak a távoli munkavégzés tette lehetővé a kiruccanást, többen pedig az ingatlanpiaci árakat is rendkívül vonzónak tartják.

Bár ez az Egyesült Államokban szokatlan, Mexikóban sorozatosan jelentenek robbanásos baleseteket, mivel az otthonok fűtésére és vízmelegítésre használt PB-gáz és más gázforrások is sokszor szivárognak.

Az közleményben kíván reagálni a halálos balesetre.

Az AirDNA iparági adatszolgáltató szerint Mexikóvárosban több mint 19 ezer rövid távú bérlemény van, ezek valamivel több mint 90 százaléka szerepel az Airbnb nyilvántartásában.

A halálesetekről először a Wavy.com számolt be, amely szerint az egyik áldozat telefonon közölte a barátjával, hogy rosszul van, majd megszakadt a kapcsolat. A barát felhívta a házigazdát, hogy ellenőrizze a turisták állapotát, végül a hatóságok találták meg a holttesteket.

Két áldozat Virginia Beachről, egy pedig New Orleansból származott, mindhárman a 20-as éveikben jártak.

A hírre az Airbnb részvényei 3,5 százalékkal, 95,4 dollárra zuhantak. A rendkívül szigorú amerikai jogra tekintettel valószínűleg kártérítési kötelezettség terheli a céget, de hogy megpróbálkoznak majd a perrel, az száz százalék. 

Megkönnyítenék az Airbnb működését

Az Airbnb az elmúlt években megpróbálta kezelni a rövid távú lakásbérlésből fakadó aggodalmakat azzal, hogy korlátozza az évente bérbe adható napok számát a belvárosokban.