A növekvő üzemanyagköltségek és az erős dollár miatt az előzetes becsléseket meghaladó negyedik negyedéves veszteségre számít a tengeri körutazásokat lebonyolító amerikai Royal Caribbean hajótársaság, pedig a cég csütörtökön közölt harmadik negyedéves nyeresége és árbevétele is felülmúlta a várakozásokat.

Labadee,,Haiti,-,February,26,,2013:,Royal,Caribbean,Cruise,Ship, LABADEE, HAITI - FEBRUARY 26, 2013: Royal Caribbean cruise ship Independence of the Seas docked at the private port of Labadee
Fotó: Shutterstock

A vállalat részvényei, amelyek idén már 35,4 százalékkal gyengültek, csütörtökön napközben további 7 százalékkal zuhantak.

A hajótársaság a Carnival Corphoz és a Norwegian Cruise Line Holdingshoz hasonlóan a világjárvány hatása alól kilábalva próbál visszatalálni a stabilan nyereséges működéshez, miközben az emelkedő kamatlábak, a dollár erősödése és az ukrajnai konfliktus miatt emelkedő üzemanyagárak újabb, rendkívüli kihívásokat jelentenek számára.

A Royal Caribbean a negyedik negyedévre részvényenként 1,30 és 1,50 dollár közötti veszteséget prognosztizál, szemben a a Refinitiv 67 centes veszteséget előrejelző elemzői konszenzusával.

Az év végi lassulás és a rekordmagasságba szökő árak dacára a vállalat szerint a jövő év eleji foglalási trendek továbbra is erősek.

A szeptember végén lezárt harmadik negyedévben a vállalat bevétele közel 3 milliárd dollárra emelkedett, túlszárnyalva a 2,97 milliárd dolláros várakozásokat.

A vállalat korrigált nettó eredménye részvényenként 26 centet tett ki, holott az elemzői konszenzus csupán 19 centre tette a mércét.