Az Amazon bemutatta a Sparrow nevű robotkarját, amely különböző formájú, anyagú és méretű csomagolatlan tárgyakat képes felvenni és szétválogatni. Az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat robotjai eddig képesek voltak 15 különböző csomagtípus mozgatására, ám a Sparrow közvetlenül a termékeket szortírozza.

The sparrow robot is able to pick up unpackaged items to sort them at Amazon's BOS27 Robotics Innovation Hub in Westborough, Massachusetts on November 10, 2022. - Nothing is a matter of chance at Amazon. The robotics laboratory of the US e-commerce giant is developing the automation of its distribution centers around the world so that customers receive their orders efficiently in the shortest possible time. Delivering the Future" is the motto of this "hub of the robot universe" that is turning the company that Jeff Bezos founded 28 years ago to sell books over the Internet into a pioneer in distribution with its own technology and)
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A cég szerint a gép több millió tárgy azonosítására és mozgatására képes.

Az Amazon létesítményeiben a robotok már régóta emelnek raklapokat, rendezgetik a polcokat és szállítják a csomagokat a szállítószalagokon. Az amerikai vállalat raktárrobotjai a már becsomagolt termékek mozgatására összpontosítanak, ám a termékeket a dobozba emberek rakták, mivel az emberi kézügyességet és felismerést a gépek eddig nem tudták helyettesíteni – derül ki az FT cikkéből.

Az Amazon csak az Egyesült Államokban 750 ezer raktári dolgozót foglalkoztat, akik közül többen veszélyben érezhetik a munkájukat.

A Sparrow tesztelés alatt áll, és a vállalat nem közölt arról részleteket, hogy mikor jelenik meg tömegesen a raktárakban, azonban a New York Post információi szerint jövőre várható a felbukkanásuk. Egy név nélkül nyilatkozó alkalmazott úgy véli, hogy a Sparrow miatt elfogja veszíteni az állását, egy korábbi raktári dolgozó szerint az emberek nem versenyezhetnek a robotokkal.

A cég azonban igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a robotok nem veszik el az emberek munkáját, hanem segítik őket, és kifejezetten az ismétlődő, monoton és unalmas, illetve a megterhelő feladatok kiváltására tervezik őket. Az Amazon közölte, hogy gyakornoki programot indítottak, amelyben a munkavállalóknak megtanítják a gépek karbantartását, a 12 hetes képzés elvégzése után pedig az alkalmazottak jobb fizetésért és jobb körülmények között dolgozhatnak.

Ahogy arról a VG beszámolt, az Amazon teljes felülvizsgálatot rendelt el az ősszel a veszteséges részlegeknél, mivel a technológiai óriásvállalat az utóbbi időben gyengébb teljesítményről számolt be. A cég igyekszik csökkenteni a logisztikai költségeket is, miközben világszerte a munkavállalók kritikáival néz szembe a raktárakban uralkodó körülmények miatt.

A vállalat már évek óta egyre több területen használ gépeket: először 2012-ben vezette be a robotikát a raktáraiba, amikor 775 millió dollárért felvásárolta a Kiva nevű céget, amely polcok mozgatásához fejlesztett robotokat. Jelenleg 520 ezer ilyen egység van használatban az Amazon létesítményeiben. A cég drónokkal is kísérletezik, valamint Robin és Cardinal néven mutatt be gépeket az elmúlt másfél évben.

Egyre több ipari robot dolgozik Kínában

Az ipari robotok telepítése világszerte 27 százalékkal, majdnem 487 ezerrel nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. Ennek 45 százalékát Kína adta: a távol-keleti országban tavaly 243 ezerrel több robotot állítottak csatasorba. Mindez azzal magyarázható, hogy a fiataloknak kevésbé vonzó a gyári munka, ráadásul a születések száma folyamatosan csökken, így a munkaerőt is robotokkal pótolják.